Hae
My Project Is Me

Peruna: Keventäjän kaveri vai pahin painajainen

Peruna on aika arkinen ruokalisuke, mikä sellaisenaan sisältää noin 75kcal/100g. Voisikin siis sanoa, että peruna on keventäjän kaveri, sillä verrokkina esimerkiksi tavallinen makaroni tai pasta sisältää noin 339kcal/100g, mikä on siis aika paljon enemmän. Lähteenä olen käyttänyt Finelin sivuja. Perunaa tosiaan saa samalla energiamäärällä nauttia melkoisen paljon isomman annoksen kuin vaikka pastaa tai riisiä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos laihduttaessa pelkää näläntunnetta, kannattaa valita lisukkeeksi mieluummin perunaa kuin vaikka pastaa.

Vaikka syödyllä energialla on varmasti merkitystä siihen, miten laihdumme tai lihomme, ei asia ole välttämättä niin yksiselitteinen – varsinkin kun otetaan huomioon myös terveysaspektit. Ruoan tehtävänä on kuitenkin tarjota paitsi energiaa, myös ravintoaineita ja mielestäni myös mielihyvää. Uskallan itse ainakin rehellisesti myöntää, että nautin hyvästä ja monipuolisesta ruoasta missä on vaihtelua. Monipuolisuus takaa myös sen, että ravinnosta saa mahdollisimman laajasti eri ravintoaineita – vitamiineja ja hivenaineita sekä tietenkin proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja. Mahdollisimman kevyt ei siis aina tarkoita samaa kuin mahdollisimman terveellinen, mutta kyllä ruokavaliota fiksusti keventämällä pääsee yleensä etenemään kohti omia painonpudotustavoitteita.

peruna

Peruna nostaa verensokeria voimakkaasti

Perunasta puhuttaessa, nousee esiin usein myös sana glykeeminen indeksi. Glykeeminen indeksi ilmaisee ravintoaineen imeytyvien hiilihydraattien vaikutusta verensokeriin ja mitä suurempi luku on, sitä voimakkaammin se nostaa verensokeria. Mitä nopeammin ja mitä korkeammalle verensokeri nousee, sitä enemmän vereen vapautuu myös insuliinia, mikä taas on esimerkiksi rasvan varastointiin erikoistunut hormoni.

Korkea glykeeminen indeksi on ruoka-aineilla, jotka sisältävät nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja ja glukoosilla, eli sokerilla, tämä luku on tasan sata. Perunan sisältämästä hiilihydraatista iso osa, noin 94%, on verensokeria voimakkaasti nostavaa tärkkelystä. Vertauksena siis esimerkiksi pastassa vastaava luku on 82% ja porkkanassa 2%. Harva kuitenkaan varmaankaan syö perunaa yksinään, vaan yhdistää sen kanssa muuta ruokaa. Yhdessä proteiininlähteen ja rasvan kanssa nautittuna peruna ei enää nostakaan verensokeria yhtä voimakkaasti eikä siten olekaan niin ”paha vaihtoehto” kuin voisi ehkä äkkiä olettaa.

ruoka-annos perunalla

kannattaako perunaa siis syödä?

Glykeeminen indeksi ja sen vaikutukset ovat kuitenkin asioita, mihin perusterveen laihduttajan ei välttämättä perunaa syödessä tarvitse kiinnittää huomiota lainkaan. Halusin kuitenkin tuoda myös tämän asian esiin, koska siihen olisi kuitenkin joku osannut tarttua eikä tämän muutoinkaan ole tarkoitus olla mikään erityinen ylistyspuhe perunalle

Peruna voi siis kuitenkin olla erityisen hyvä ja kepeä vaihtoehto laihduttajalle mutta mikäli toivottua muutosta ei tapahdu, voi olla hyvä tarkastella myös syödyn perunan määrää varsinkin, jos sitä tulee nautittua oikeasti suuria määriä. Jo esimerkiksi aikanaan Painonvartijoissa neuvottiin tekemään näin, vaikka sitä lähtökohtaisesti saikin aterioilla syödä rajattomasti. Ainakin ennen vanhaan Painonvartijoillahan tosiaan oli eri ruokalajeille annettu pistearvo, niiden ravintosisällyksen mukaisesti ja vuorokaudessa saa syödä tietyn pistemäärän. Osa ruoista oli niin sanottuja nollapisteitä ja osa, kuten peruna, tietyllä pistemäärällä varustettuja. En siis itse ole koskaan kuulunut kyseiseen ryhmään mutta tämän verran toiminnan periaatteista tiedän. Tai tiesin, sittemminhän tämä palvelu on kadonnut Suomen markkinoilta ja käsittääkseni kokenut rapakon takana jonkinlaista uudistusta.

peruna ja laihdutus

Ehkä tähän on hyvä päättää tämä teksti, vaikka asiaa voisi tietysti edelleen jatkaa ja/tai tarkastella laajemmastakin näkökulmasta. Ajatusten ulkopuolelle jää esimerkiksikokonaan hiilihydraattitietoinen syöminen, hiilareiden vältteleminen sekä myös mahdollisten hiilihydraattilähteiden vitamiini- ja hivenaine-erot. Aivan kuten melkein kaikessa, missä ruoan terveysvaikutuksista puhutaan, lopetan tämänkin puheenvuoroni siihen, että myös laihduttaessa kokonaisuus ja monipuolisuus on se, mikä ratkaisee. Yksitoikkoinen ja yksipuolinen ruokavalio ei ole koskaan terveysetu ja myös hiilihydraateissa kannattaa suosia erilaisia lähteitä – perunaa unohtamatta.

Kurkkaa myös postaukseni: Tavallisen ruoan puolesta

 

4 kommenttia

 1. Johanna kirjoitti:

  Perunassa on tutkimusten mukaan todella hyvä kylläisyysindeksi. Lisäksi jos perunan keittää ja jäähdyttää jääkaapissa ( ja lämmittää uudelleen) siihen muodostuu resistenssiä tärkkelystä mikä erittäin hyödyllistä terveydelle ja laihduttajallekin.

  • myprojectisme kirjoitti:

   Kiitos mielenkiintoisesta lisätiedosta. Tuon kylläisyysasteen olenkin huomioinut ja myös jostain itsekin lukenut mutta tuo resistenssin tärkkelyksen muodostumiseen täytyy tutustua tarkemmin. Kiitos siis mielenkiintoisesta lisätiedosta.

 2. Sini kirjoitti:

  Heips, sellainen tarkennus, että tuo makaronin energiamäärähän on keittämätöntä pastaa 100 grammaa. 100 grammassa keitettyä makaronia on energiaa 102 kilokaloria, eli ei kovin kaukana perunan energiamäärästä. Sama juttu on riisin kanssa. Eli eivät nekään mitään paholaisia ole, monia vain hämää tuo kun energiamäärä ilmoitetaan raakapainona 🙂

  • myprojectisme kirjoitti:

   Hei hyvä tarkennus, kiitos huomiosta! Taidan päivittää tämän tekstiini niin ettei hämmennä tietämättömiä turhaan.

   Enkä tosiaan demonisoi pastaa tai riisiä, käytän niitä itsekin oikeastaan useammin kuin perunaa ? mutta tuntuu usein siltä että moni käyttää niitä mieluummin kuin perunaa, unohtaen ikäänkuin sen että peruna ei ole kuitenkaan ole sen pahempi vaihtoehto.

   Toki, monipuolisuus kaikessa – niin myös näissä.

   Mutta kiitos tosiaan oleellisesta huomiosta, minkä vuoksi käyn päivittämässä vöhän tekstiäni ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.