Hae
My Project Is Me

Skotlanti lasten kanssa

Olen onnekas, sillä mummoni asuu Skotlannissa, Edinburghin liepeillä olevassa kaupungissa, ja näin matkakertoja on ehtinyt kertymään lukuisia. Ensi vuonna tulee itseasiassa kuluneeksi tasan kaksikymmentä vuotta siitä kun ensikerran tuohon nummien maahan jalallani astuin. Ensimmäisenä Skotlannista tuleekin ehkä mieleen ne sumuiset nummet, vanhat linnat sekä Loch Nessin hirviö. Skotlannissa on toki paljon historiaa, nähtävää ja koettavaa aikuiselle mutta yllättäen se on myös oiva paikka lasten kanssa matkusteluun. En tässä tekstissä nosta esiin mitään yksittäistä matkakohdetta vaan otan kantaa enemmän yleisellä tasolla lasten kanssa liikkumiseen (Edinburgh- Glasgow -akselilla).

skotlanti_6skotlanti_4

Se mistä erityisesti pidän, on kuinka lapset ja lapsiperheet huomioidaan ystävällisin hymyin ja avunannoin. Nähtävyyksissä on huomioitu lapset siten että usein on asioita joihin saa koskea. Lisäksi lähes minkä tahansa nähtävyyden alueelta tai ainakin läheisyydestä löytyy myös leikkipuisto.  Leikkipuistoja on muutenkin melko paljon ja ne ovat lisäksi siistejä ja hyvin hoidettuja (ainakin pääsääntöisesti). Suomalaisesta näkökulmasta ne ovat myös hieman erilaisia omiimme verrattuna ja liukumäet kiinnostavat hurjintakin laskijaa.

Taustalla Edinburghin linna

Taustalla Edinburghin linna

skotlanti_5

Toinen, suomalaisesta näkökulmasta aivan mieletön juttu, on näiden erilaisten turistipaikkojen eväsostosten hintataso. Toki, poikkeuksiakin on (esimerkiksi Edinburghin eläintarhan kahvilat ovat hinnakkaita) mutta monissa paikoissa kahvilasta/kioskista saa jotain pientä melko huokeaan hintaan. Yhtä lailla myös kaupasta saa (suomeen verrattuna) edullisesti valmiiksi tehdyt eväät päiväretkelle mukaan. Lisäksi wc:t ovat lähes poikkeuksetta ilmaisia. Tämä seikka koskee muitakin paikkoja kuin nähtävyyksiä ja lasten kanssa matkustettaessa tämä on melkoisen tärkeää sillä tarve saattaa iskeä yllättävänkin nopeasti ja vauvan kanssa vaippaa saa vaihdella tiuhaan tahtiin.

erään tapahtuman hintatsoa

erään tapahtuman hintatsoa

Julkisilla liikkuminen lasten kanssa on myös helppoa, sillä esimerkiksi paikallisjunassa lapset (5-15 ja maksimissaan kaksi) matkustavat ilmaiseksi maksavan aikuisen kanssa. Bussissa tätä etua ei ole vaan jokainen viisivuotias (vai oliko se neljä) tai vanhempi lapsi maksaa 50% aikuisen lipun hinnasta (ainakin alueella jossa minä matkustin). Rattaiden kanssa ei pääse liikkumaan ilmaiseksi mutta niistä ei myöskään peritä erillistä maksua. Vaihtojärjestelmää (esimerkiksi bussista junaan) ei ole, eli jokainen matka maksaa erikseen. Lisäksi lähes jokaisessa paikassa (kaupat, juna-asemat) on otettu esteettömyys huomioon, jolloin rattaiden kanssa liikkuminen on myös vaivatonta.

Muutama muukin miinuspuoliakin löytyy. Kävelyteiden kunto, ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin meillä. Kävelytiet saattavat toisaalla myös yllättää olemattomuudellaan, eli ne ovat joko hyvin kapeat tai niitä ei ole laisinkaan. Lisäksi maasto saattaa olla melko mäkistä ja mäet jyrkkiä eli tavallinen käppäilykin saattaa muuttua huomaamatta tahdottua tehokkaammaksi.

huomatkaa varoitus 10% jyrkkyydestä

Kaikesta huolimatta Skotlanti on mielestäni oivallinen paikka matkustaa myös lasten kanssa sillä tekemistä ja puuhaa riittää varmasti jokaiselle. Ympäri vuoden on myös erilaisia tapahtumia, jotka on suunnattu nimenomaan lapsiperheille. Skotlannin reissulla tulee täydennettyä helposti myös vaatekaappeja sillä lapsille löytyy superedullisesti käyttövaatteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.