Hae
My Project Is Me

Kun laihduttaessa paino nousee, pitääkö olla huolissaan

Kuten tässä nyt voi otsikosta suoraan päätellä niin painoni on (taas kerran )enemmän kuin viikko sitten. Mistään isosta muutoksesta ei ole kyse ja en siitä oikeastaan ole yhtään huolissani. Sitä en sitten tiedä pitäisikö kuitenkin olla. Eli kun laihduttaessa paino nousee, pitääkö olla huolissaan?

laihduttaessa paino nousee

Toinen painonnousuviikko putkeen

Tämä on nyt toinen viikko putkeen, kun painoni on putoamisen sijaan noususuhteessa. Toisaalta taas siinä missä painoni on nousussa, on oma olotilani keventymään päin.  En oikein tiedä miten asiaa voisi verrata, ehkä ilmapallolla, joka painaa saman verran oli siinä sisällä ilmaa tai ei, mutta joka vie puhaltamattomana huomattavan paljon vähemmän tilaa. Jos en siis olisi käynyt vaa’alla tänä aamuna toteamassa, että painoa on itseasiassa vähän enemmän kuin viikko sitten, olisin luullut laihtuneeni.

Nyt kun vaaka onkin eri mieltä kuin oma olotilani niin kumpi on oikeassa? Tarkoittaako se, että kun painoni ei olekaan laskenut sitä, että en olisi laihtunut tai että positiivista muutosta ei olisi tapahtunut? Vaan entä kun minusta tuntuu siltä, onko oma tuntemukseni jollain tavalla heikompiarvoinen kuin vaa’an faktisesti mitattavissa oleva tulos? Onko vaa’alla käymisessä siis mitään järkeä?

painonnousu laihduttaessa

Voiko vaakaan siis luottaa

Olen aiemminkin kirjoittanut postauksen siitä voiko vaakaan luottaa? En toista postauksen sanoja tai asioita muutakuin todetakseni, että painoon vaikuttaa moni tekijä, eikä se ole niin yksiselitteistä. Olen myös rehellisesti miettinyt, olisiko minun hyvä vain unohtaa vaaka hetkeksi ja mennä eteenpäin hyvällä flowlla omia tuntemuksiani kuunnellen. Toisaalta taas vaakakupissa on se tosiasia että viimeisten vuosien aikana, kun olen jättänyt painontarkkailun vähemmälle, on paino alkanut salakavalasti nousta. Pelkään ehkä sitä että jos nyt lopetan sen vähäisenkin seuraamisen, käy niin että huomaan aloittavani taas kohta alusta koko urakan.

painonnousu laihduttaessa

Kun laihduttaessa paino nousee, pitääkö olla huolissaan

Tänä maanantaina en jostain syystä kuitenkaan jaksa olla asiasta niin huolissani kuin vaikka viikko sitten. Ehkä se johtuu nimenomaan siitä että minusta tuntuu hoikemmalta. Olen myös huomannut että lenkkitossu ei hölkätessä paina enää läheskään niin paljon kuin vielä muutamia viikkoja sitten ja keskivartalotreenitkin ovat alkaneet tuottamaan tulosta. Vaikka painoni on siis tänään 69,5kg eli +200g enemmän kuin viikko sitten, olen edistynyt monella muulla osa-alueella tämänkin edestä. Mutta siihen en edelleenkään ota kantaa että kun laihduttaessa paino nousee, pitääkö olla huolissaan. Mitä sinä ajattelet; Pitääkö?

pitääkö olla huolissaan

ps. Instasta löytyy nyt näppärä vatsalihastreeni vaikka lenkkipolun varressa tehtäväksi, sillä kaikki liikkeet tehdään seisten.

4 kommenttia

 1. Marjo kirjoitti:

  Mielestäni ei pidä olla huolissaan, sillä olet matkalla kestävään hyvinvointiin ja sen jo löytänyt. Pieniä muutoksia tulee ja menee. Oma olo kertoo kokoinaistilanteen. (Ja jestas, miten hyvältä näytät <3)

  Olen seurannut blogiasi vuosia. Välillä enemmän, välillä vähemmän. Seuraan, koska kirjoittamasi teksti heijastelee omia kokemuksiani. Tuttua ja samaistuttavaa. Paino vaihtelee joskus eri elämäntilanteissa, mutta aina tietyn pisteen jälkeen "herään" ja jarrutan, jos yleisolo on lähdössä huonoon suuntaan. Vuosiin en ole enää laihduttanut. Etsin melko pitkään tasapainoista suhdetta ruokaan, liikuntaan ja lepoon. Nyt asiat ovat melkolailla kunnossa ja oma olo hyvä. Ruokavalioni on kasvisvoittoinen. Suuria hiilihydraattimääriä en voi syödä kerralla, sillä siitä "kuukahdan kanveesiin". Mitään en kuitenkaan itseltäni kiellä, koska se ei toimi ja haluan myös herkutella välillä. Joskus painoa tulee pari kiloa lisää, mutta ne lähtevät myös aikanaan.

  Vaikka käytät sanaa laihduttaminen, olet mielestäni viemässä eteenpäin sitä muutosta, minkä aloitit jo silloin, kun lähdit etsimään kokonaisvaltaista ja hyväksyvää suhtautumista omaan hyvinvointiin ja painoon.

  • myprojectisme kirjoitti:

   Kiitos sinulle tärkeästä ja analyyttisesta kommentistasi. Erityisesti haluan kiittää viimeisestä kappaleesta: ”Vaikka käytät sanaa laihduttaminen, olet mielestäni viemässä eteenpäin sitä muutosta, minkä aloitit jo silloin, kun lähdit etsimään kokonaisvaltaista ja hyväksyvää suhtautumista omaan hyvinvointiin ja painoon.” Tämä kuvastaa ehkä juuri sitä, mitä rivien välissä (ja joskus ihan itse tekstissäkin) haluan tuoda esiin ja oivaltaa sekä oivalluttaa.

 2. Lisa kirjoitti:

  Jos painonpudotus ei lähde millään liikkeelle ja oma tekeminen on ollut kuitenkin oikeanlaista, kannattaisi kilpirauhasarvot tarkistuttaa. Varsinkin, jos löytyy myös muita vajaatoiminnan oireita. Tämä ihan vain yleisenä huomiona, joskus laihdutuksen takkuamisen syy voi olla fysiologinen : )

  • myprojectisme kirjoitti:

   Hei Lisa, ja kiitokset vietistäsi sekä tärkeästä huomiostasi. En muutaman viikon perusteella vielä epäile itselläni mitään erityistä mutta toki jos mitään muutosta ei millään tapahdu pitkässäkään juoksussa, on esimerkiksi juuri kilppariarvojenkin tarkastaminen paikallaan varsinkin jos muuta mahdollista oireilua esiintyy. Aivan kuten kirjoititkin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.