Hae
My Project Is Me

Keventäjän Keittiössä: Omenapiirakka ja muita omenaherkkuja

Eilen, 4.9, vietettiin Suomalaisen ruoan päivää ja me kunnioitimme sitä lasten kanssa leipomalla omenapiirakka. Toinen syy omenapiirakan leipomiselle oli mumilta ja papalta saatujen omenoiden hyötykäyttö, joita oli saatu alkuviikosta sellainen määrä, että pelkän sellaisenaan syömisen lisäksi niistä piti alkaa valmistaa jotain. Jostain syystä omenapiirakan tuoksu vei minut tällä kertaa muistoissani omaan mummolaan, missä pihan lukuisat omenapuut tuottivat aikanaan niin paljon satoa että omenoista tuorepuristettiin omenamehua, valmistettiin hilloa, pakastettiin talvea varten ja leivottiin tietenkin sitä omenapiirakkaa. Edelleen lettujen kanssa muuten omenahillo on yksi suosikkejani ja tämä käyttämämme piirasresepti taisi nousta kertaheitolla lemppariksi. Lopputulos on mehevä ja makea ja voisin väittää että kaikinpuolin täydellinen.

omenapiirakka

 

Mikään keventäjän herkku tämä omenapiirakka ei ole, eikä tarvitsekaan olla. Joskus sitä kuitenkin saattaa olla sellaisessa tilanteessa, että kaipaa herkkuhetkeä hieman kevyemmin. Tässä neljä helppoa kevennettyä omenaherkkua syksyn omenasatojen hyötykäyttöön.

 

Kevennetyt Uuniomenat mikrossa yhdelle

Kaikessa yksinkertaisuudessaan, poista halutessasi omenasta kota ja halkaisen omena. Laita puolikkaat omenanpalat lautaselle ja lisää päälle kanelia, karppisokeria sekä mahdollisesti hieman aitoa vaniljaa. Mikrota kuvun alla kunnes omenat ovat pehmenneet ja nauti. Toimii muuten todella hyvin myös banaaniversiona eli korvaat omenan vain banaanilla. Ja jos oikein haluaa fiilistellä, voi uuniomenoiden kylkeen laittaa esimerkiksi proteiinijäätelöä (esim. lohilo tai barebells).

 

Kevennetty Omena-Kaurapaistos pannulla yhdelle

1kpl omena

2rkl kaurahiutaleita

1tl kanelia

2tl sokeria

Pilko omenat ja pyöräyttele kaneli-karppisokeriseoksessa. Lisää joukkoon kaurahiutaleet.  Kuumenna pannulla pieni määrä kookosöljyä ja paista omena-kauraseosta kunnes kaurahiutaleet ovat saaneet hieman väriä. Jos haluat hieman lisää tahmeutta, lisää annoksen päälle pieni määrä hunajaa

 

Kevennetty omenapiirakka

Ja jos haluaa leipoa ihan oikean omenapiiraan, voi käyttää hyväkseen tätä vuosientakaista piirakkareseptiä. Alkuperäisessä reseptissä on käytetty makuna marjoja mutta ne luonnollisesti korvataan omenapiirakassa omenoin ja myös mausteet valitaan sen mukaisesti.  Tässä omenpiirakkarespetissä pohja jää alkuperäisestä poiketen rapeaksi.

Mielessäni kuitenkin on halu kokeilla, miten alkuperäinen, täydelliseksi tituleeraamani omenapiirakka, muovautuisi keventäjän keittiöön sopivaksi rasvan määrää reilusti vähentämällä sekä vaihtamalla sokerin kalorittomaan karppiversioon.  Jos onnistun, jaan reseptin siihen erikseen mutta jos en, tulen myös päivittämään sen tänne postaukseen. Itse nautin piirakkani Frendien seurassa.

Kurkkaa myös herkullisiksi todistetut ikisuosikkini  eli keventäjän amerikkalainen ananaspai sekä herkullinen mustapapufudge.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *