Hae
My Project Is Me

30 DS vs. RI 30

Moi,

Ehkä joku huomasikin että päivä 30 ei koskaan koittanut mitä tuohon 30 Day Shred-dvd:hen tulee. Aikaa ei kuitenkaan voi pysäyttää ja todellisuudessa 30:s päivä sujui levon merkeissä, aivan kuten 29:s. Viimeinen varsinainen treenipäivä oli siis 28:s ja treenejä kerty tasan neljä viikkoa. Koska molemmat dvd:t ovat nyt melkolailla tuoreessa mistissa ajattelin kasata hieman ajatuksiani näitä koskien joskos siitä vaikka olisi jollekulle muullekin hyötyä.

IMG_1158

Vertailussa ovat siis Jillian Michaelsin kotitreeniksi suunnittelut dvd:t 30 day shred (30DS) sekä Ripped in 30 (RI30). Molemmat dvd:istä noudattelevat samaa kaavaa, jonka mukaan alle 25:een minuuttiin saadaan tiivistettyä tehokas koko vartaloa kuormittava jumppahetki. Tuo 25 minuuttinen pätkä on jaettu kolmeen kuuden minuutin kierrokseen, alkulämmittelyyn sekä loppuvenytyksiin. Jokainen kuuden minuutin kierros sisältää 3 minuuttia lihastyötä, 2 minuuttia sykkeenkohotusta ja 1minuutin vatsalihaksia. Koska 25 minuuttia on lyhyt aika, ei jako ihan näin karkea ole vaan esimerkiksi sykkeenkohotusosuus saattaa sisältää myös esimerkiksi  vatsalihaksia rasittavia liikkeitä.

Dvd:n lisäksi tarvitset treeniä varten käsipainot sekä maton lattialla tehtäviä liikkeitä varten. Koska ohjelma sisältää hyppyjä niin myös kengät ovat suositeltavat. Käsipainojen vastus (paino) on toki riippuvainen omasta kunnosta mutta omassa käytössä olivat sekä 1,5-kiloiset että 3-kiloiset. Ja molemmille löytyi kyllä käyttöä. Jos nyt et satu omistamaan minkäänlaisia käsipainoja ja olet edes kohtalaisessa kunnossa, suosittelen suoraan isompia. Pienemmät käsipainothan saat hätätapauksessa vaikka täyttämällä puolenlitran limupullon vedellä. Mikäli taas kuntotaso voisi olla parempikin niin pienemmillä painoilla on hyvä ainakin aloittaa mutta saattaa olla että huomaat jossain vaiheessa tarvitsevasi hieman enemmän vastusta…

IMG_1163

Molemmat dvd:istä tarjoavat viikko viikolta rankemman treenin, eli koko kuukautta ei ole tarkoitus hinkata samalla ohjelmalla. Siinä missä 30DS tarjoaa kolme eri ohjelmaa, on niitä RI30:ssa neljä. RI30 on muutoinkin nopeatempoisempi sillä lihaskunto-osuus sisältää enemmän liikkeitä kuin 30DS. Koska ajallisesti treenin määrä on sama, tarkoittaa se luonnollisesti sitä että mitä enemmän liikkeitä on niin sitä vähemmän on myös toistoja. Kumpi on parempi, on jokaisen itse ratkaistavissa. Minä pidän enemmän tällaisessa treenissä pidemmistä sarjoista kun päähän ehtii jo ajatus ”eikö tämä koskaan lopu”. Siiitä tietää että on rankkaa.

ripped+in+301

Milestäni 30DS tarjoaa treenin myös hievenen kokonaisvaltaisempana, eli jokainen ohjelma tarjoaa todellakin koko kroppaa kuormittavan harjoitteen. RI30 tekee toki saman mutta antaen painoarvoa enemmän jollekin kropan osa-alueella ja näin ollen kulutus ei minusta ole maksimaalista jokaisena viikkona. Kummallakin ohjelmallahan on nimenomaan tavoitteena saada kiloja alas ja kuntotasoa ylös mahdollisimman tehokkaasti yhden kuukauden aikana.

Kumpikin dvd sisältää yksinkertaisia liikkeitä, joita on helppo tehdä perässä. Ja jos jommassakummassa ne ovat toista yksinkertaisempia niin varmaan tuossa 30DS:ssä. Näistä kahdesta tuo on myös vanhempi ja se näkyy muunmuassa kuvanlaadussa. Musiikista ei sinänsä ole mitään sanottavaa ja jossain englanninkielisessä arvostelussa joskus olikin että Jillianin dvd:t ovat tunnettuja huonosta musiikistaan 😀 Mutta koska nuo liikkeet ovat helppoja ja jäävät nopeasti päähän niin omat kuulokkeet korville ja menoksi. Kukaanhan ei nimittäin katso menetkö tv:n kanssa smaan tahtiin eli siitä vain kovempaa ja korkeammalle (tai rauhallisemmin) 😉

30ds

Minulle nämä pikatreenit olivat/ovat loistava arjen pelastus kun aika on muutoinkin kortilla. Nopea, tehokas ja liikkeiltään helppo treeni. Kuten kuitenkin alussa mainistin niin nämä sisältävät jonkun verran hyppyjä mutta yleensä niillekin on olemassa sekä vaihtoehto tehdä täysiä tai hieman himmaillen. Molemmilla dvd:illä nimittäin on Jillianin lisäksi kaksi jumpparia, joista toinen tekee liikkeet ”täysillä” ja toinen ”helpottaen”. Ihan oman valinnan mukaan voi siis seurata kumpaa tahtoo. Vaikka dvd:t ovat tietenkin ohjeistukseltaan englanninkielisiä niin en usko sen olevan kynnyskysymys kellekään. Hyppyjen lisäksi minusta olat joutuvat melkoiselle koetukselle dvd:stä huolimatta mutta se voi olla vain minun omaa heikkouttani sillä osa-alueella.

Molemmista käsittääkseni löytyy myös videoita youtubesta eli jossei halua panostaa tähän rahallisesti niin ilmainenkin mahdollisuus on olemassa. Omat dvd:ni olen aikanaan tilannut Amazon UK:lta ja hinta ei ole päätähuimaava ollut. Nytkin äkkiä katsottaessa löytyy £5 hintaan.. Kumpi sitten on parempi dvd? Oma ensirakkauteni on ollut tuo 30DS, jonka ansiosta hankin kaikki muut omistamani Jillianin jumpat. Ja kaiken tämän jälkeen ehkä se oma lempilapseni on edelleen tuo vanhempi versio näistä kahdesta.

 

4 kommenttia

 1. Ilkka kirjoitti:

  Moikka,
  Vähän offtopiccia:
  joskus taannoin puhuit täällä blogissa siitä Shaun T:n Insanity Workoutista. Tilasin sen Amazonista ja oon sitä tehnyt aina muutamia kertoja viikossaa, kohtalaisen rankkaa on. Mikään treeni salilla tai omissa juoksu/triathlonporukoissa ei oikeastaan tunnu enään miltään sen jälkeen. On ehdottomasti sen arvoinen (130e) jos haluaa nostaa vo2maxiaan, mitään ulkonäöllistä muutosta en ole huomannut, voimat vaan ja vo2max kasvanut. Olen tuota Jiltsun 30day rippeddiä tehnyt myös mutta mikään ei vedä vertoja Insanityn kovalla intensiteetille. Tunnin treenin aikana taukoa on 9×30 sek ja loppu aika vedetään täysiä 🙂 Tuona 30sek tauon aikanakain ohjaaja huutelee että liiku, liiku ei jäädä paikoilleen, ala valmistautuun kohta lähtee!
  /offtopic

  • jennie kirjoitti:

   Juuri ajattelin tätä asiaa tässä jonain päivänä. Uskon kylölä että Jilliannin jumppailut ovat lastenleikkiä siihen verrattuna 😀 Kiitos siis asian nostamisesta takaisin esiin. Oliko näin että siinä ei tarvita mitään lisävälineitä vaan kaikki tehdään kehon omaa vastusta käyttäen?

   • Ilkka kirjoitti:

    Jep kaikki tehdään kehon omalla painolla. Paljon hyppimistä, punnerruksia yms. Tavallisia vatsalihaksia ei tehdä yhtään! Vatsalihaksia treenataan siinä ”sivussa” melkein joka liikkeessä kun Core pitää olla tiukkana ja siitä aina muistutetaankin jatkuvasti. Todella hyvä treeni kyllä, sinun blogin ansiosta sen ostin kun täällä siitä puhuit 🙂 provikat sinulle siis.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *