Hae
My Project Is Me

Ethän tee tätä salivirhettä?

Moikka,

Muistan kuinka ennen salitreenien aloittamistani keväällä 2012 mietin pitkään että onko minusta siihen. Olenko valmis sitoutumaan vuodeksi ilman takuuta siitä että tulisin siellä käymään? Olin ollut salijäsenenä ennenkin mutta treenikerrat tuon vuoden ajalta on valehtelematta laskettavissa kahdella kädellä, ellei jopa yhdellä. Syy miksi en salille tuolloin mennyt on jälkikäteen selkeä: minulla ei ollut suunnitelmaa. Minä en oikeastaan tiennyt miksi edes kävin siellä. Enkä minä todellakaan tiennyt mitä olisin siellä tehnyt. Joo, osasinhan minä nyt jotain perus hauiskääntöjä tehdä, sekä muitakin sellaisia liikkeitä, jotka olivat tuttuja jumppatunnilta. . Mutta järjestyksestä, toistomääristä tai järkevästä harjoittelusta minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä. Eikä minulla ollut koskaan salille mennessä mitään suunnitelmaa mitä siellä tehdä, ja tämä onkin se tärkein asia mikä tulee ottaa huomioon: Älä mene salille ilman että sinulla on treenisuunnitelma.

IMG_9817

Salille ei oikeasti voi mennä tekemään ”vain jotain” tai mennä paikan päälle ja katsoa treeni fiiliksen mukaan. Tai ainakaan omalla kohdallani tällaisista treeneistä ei koskaan tule mitään. Olen nyt huomannut vähän saman efektin vatsalihastreeneissäni, josta asia tulikin mieleeni. Kun minulla ei ole varsinaista ohjelmaa niiden (vatsojen) tekoon tällä hetkellä, niin olen tehnyt treenin päälle vähän sitä mitä nyt on sattunut huvittamaan. Siispä, niin tylsältä kuin se kuulostaakin niin päädyin kirjaamaan tietyt liikkeet tietyille päiville. Jos koko treenini olisi perustunut tällaiseen fiilispohjaisuuteen, niin en tiedä mitä lopputulema olisi ollut.

IMG_8941

Kun tuolloin keväällä 2012 salijäsenyyteni hankin, olen ollut aktiiviharrastaja siitä saakka. Uskaltaisin väittää että omalla osallani sillä että minulla oli tuolloin ohjelma, jota noudattaa on ollut suuri merkitys tähän kaikkeen. oman tietämykseni ja tuntemukseni kasvaessa, olen uskaltanut lähteä kokeilemaan uusiakin juttuja, rakentaa itse omia ohjelmia ja toki jättää joskus jotain fiilispohjallekin. Siltikään, en vielä tänäpäivänäkään astu kuntosalin ovesta sisään tietämättä mitä tulen seuraavaksi tekemään.

IMG_9820

IMG_9821

11 kommenttia

 1. MariA kirjoitti:

  Itse teen välillä vieläkin sen virheen, että menen salille ilman suunnitelmaa vaikka takana on viisitoista vuotta salillakäymistä. Yleensä se tapahtuu jonkun pitkän flunssan jälkeen ja yleensä se on se ”treeni” jonka tehtävänä on vain ns. rikkoa jää. Inhoan sairastelua koska mulla se rikkoo hyvän treenifiiliksen pitkäksikin aikaa, mutta onneksi ei tarvitse usein sairastellakaan 🙂
  Kyllä mun sydän aina itkee vähän verta, kun eräs kaveri vielä vuoden salikäymisen jälkeen ei huoli mitään ohjelmaa ja on aina kyselemässä: ”Mä tein tänään semmosella laitteella, mihin se niinku kuuluis tuntua?” Itse olen varmaan ollut ihan samanlainen joskus, joten kärsivällisesti odottelen kaverin valaistumista 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Sairastelut on kyllä ikäviä, varsinkin jos katkaisevat treenit pidemmäksikin aikaa kuin päiväksi tai kahdeksi. On uskomatonta kuinka vaikeaa se paluu voi välillä olla vaikka kuinka rutinoitunutta homma jo olisi.

 2. Miina kirjoitti:

  Minä kyllä menen monesti suunnittelematta salille ja saan hyvän treenin aikaiseksi. Tosin silloin yleensä treenaan vain ns. isoja lihasryhmiä (jalat, selkä, rinta) ja jätän tarkemmat, pienemmät liikkeet (kuten hauis, pohkeet) pois. 🙂 Varmasti ohjelma auttaa, mutta voi ne liikkeet tehdä tehokkaasti vaikkei ohjelmaa paperilla olisikaan 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Toki, poikkeuksiakin on 🙂 mutta usealle (ja varsinkin aloittelijalle) selkeä ohjelma varmasti helpottaa hommaa kun on ikäänkuin ohjattua toimintaa.

 3. Bigblue kirjoitti:

  Mulla ei ole koskaan valmista saliohjelmaa, kun salille menen. Kolme kertaa viikossa siellä käyn. Jalkatreeniin vaikuttaa paljon, onko joku poikaporukka vallanut smithin, koska muut kattelevat vierestä kun toinen tekee ja sitten on seuraavan vuoro. Siinä on turha toivoa pääsevänsä smithiin seuraavaan puoleen tuntiin. Samoin jos pari tyyppiä tekee supereita niin heti hankaloittaa omaa treeniä. Mielessä on selkeät ohjeet, mutta sovellan ne aina sen mukaan mitä salilla tapahtuu. Tästä johtuen tulee välillä tehtyä kropalle vähemmän tuttuja liikkeitä, joka kylläkin tekee hyvää hermotukselle 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Totta, pieniä muutoksia saattaa tulla matkaan muista treenaajista johtuen. Mutta sullakin on selkeästi visio mitä olet menossa tekemään 😉 toki tässä vaiheessa laitteiden tuntemuksesta on oltava perillä, jotta tietää mitä kannattaa vaihtoehtoisesti tehdä.

 4. Anna kirjoitti:

  Ei sitä treeniä koskaan voi tosiaan vimpan päälle suunnitella, kun pitää aina katsoa sen mukaan, mitkä laitteet on vapaina, näin alkuvuodesta varsinkin 😉 Mutta toki salille lähtiessä tiedän ainakin mitkä lihasryhmät tuun tekemään:)

 5. Nimetön kirjoitti:

  Samoilla linjoilla mennään, jos on ollut pidempi tauko salilta, tehdään ”sekatreeniä” eli kaikkea sekaisin.. mutta kyllä meillä on aina ennen salille menoa tieto, minkä lihasryhmän vuoro on, muuten menee ihan haahuiluksi. Mutta myös sen mukaan tehdään, mitä on vapaana 🙂 rehellisesti sanottun aika rasittava tämä alkuvuoden buumi.. 🙁 Muutenkin on kiva välillä vaihdella, esim. tekeekö hauiksia käsipainoilla, tangolla vai scott-penkissä, jne. 🙂

  • jennie kirjoitti:

   ”mutta kyllä meillä on aina ennen salille menoa tieto, minkä lihasryhmän vuoro on, muuten menee ihan haahuiluksi”: tätä minä juuri hainkin takaa. Tietenkään, vaikka asiat olisi paperille kirjoitettuna ei se tarkoita aina sitä että ne suoritetaan ihan samassa järjestyksessä. Jotta kehitystä pystyy seuraamaan, se toki olisi ehkä optimaalisinta mutta aina siihen ei pysty. Toisinaan taas vaihtelu on itsessään hyvästä. Lähinnä ehkä takaa tosiaan hainkin sitä että jos on esimerkiksi aloittelija ja päättää lähteä salille tietämättä mitä’ varsinaisesti aikoo tehdä, löytää itsensä todennäköisesti pyörän päältä polkemasta, jota seuraa lyhyt vatsalihasharjoittelu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.