Hae
My Project Is Me

Mistä aikaa liikkua?

Moi,

Moni kamppailee, tai näin ainakin uskotellaaan, otsikonmukaisen kysymyksen kanssa: Mistä ihmeestä aikaa liikunnalle? Totuus kuitenkin on että jokaisella meillä on käytössä samat 24h mutta perimmäinen kysymys onkin että miten kukin ne käyttää.

kuva 3(26)

Lähdetään liikenteeseen siitä että jokainen meistä nukkuu vuorokaudesta 8-10h. Toki yksilöllisiä eroja on ja joku onnekas pärjää vain 6h yöunilla mutta käytetään keskiarvona 9h unta/vuorokausi/henkilö. Hyvin nukutun yön jälkeen jäljelle jää 15h aktiivista aikaa.

Seuraava, jota lähes jokainen meistä tekee on opiskelu tai työ. Työpäivän pituus lähes poikkeuksetta on 8h ja kun mukaan lasketaan työ/koulumatkat niin aikaa saattaakin olla kulunut 9-10h. Jos vähän liioitellaan matka-aikoja niin lasketaan kuvitteellisesti että tähän kuluu tuo 10h, jonka jälkeen jäljellä ovat 5h sitä aktiiviaikaa.

kuva 2(39)

Tähän saakka on ollut helppoa eikö vain, sillä nämä “pakolliset pahat” kuuluvat jokaisen arkeen tavalla tai toisella. Lopulle viidelle tunnille pitäisi sitten saada kyhättyä kaikki mahdollinen muu elämä; syöminen, nukkumaan valmistautuminen, perhe/ystävät/parisuhde, kotiaskareet, harrastukset (liikunnasta tv:n katomiseen) jne. Tämä lista voi olla loputon (tai ainakin tuntua siltä) jos niin haluaa mutta listan voi myös jakaa eri päiville. Toki, osa yllä listatuista asioista on tehtävä päivittäin mutta ei suinkaan kaikkea. Tapaa tänään ystäviä, liiku huomenna.. Siivoa kolmantena päivänä ja niin edelleen. Ja koska tehostaminen on nykypäivää niin tehostetaan tekemisiämme: tavataan ystävä vaikka lenkkipolulla.

Enkä aio valehdella joten sanon ihan suoraan sen mitä ajattelen; Joskus se liikunta on pois jostain muusta. Siinä vaiheessa kyse on priorisoinnista. Minä en ihan rehellisesti ehdi katsomaan tv:tä lainkaan tai ainakin hyvin satunnaisesti mutta se on minun oma valintani. Minä mieluummin valitsen liikunnan kuin tv:n. Ja jos ajatus lähes tv:ttömästä elämästä vaikuttaa aivan mahdottomalta ja liikkumiselle ei vain löydy mitään koloa viikosta niin ainahan voi vaikka jumpata sitä lempisarjaa katsoessaan. Taas kerran, kyse on valinnoista siitä mitä itse haluaa ja on oikeasti valmis tekemään tavoitteensa eteen. Hyötyliikunta on myös hyvä pitää mielessä ja minä melko pitkälti voin vannoa sen nimeen.

kuva 1(41)

Joku lukija saattaa siellä ajatella etten ole huomioinut tässä tekstissä lainkaan rentoutumista, lepoa ja rauhoittumista. Mutta kuka on sanonut että liikkua tulisi ihan joka päivä? Kuka on sanonut että liikunnan tulisi aina olla täysillä puurtamista? Toiselle (kuten melko pitkälti tällä hetkellä minulle) liikunta voi myös olla se tapa rentoutua – tapa ottaa aikaa omalle itselle ja hyvinvoinnilleen. Näissäkin tapauksissa välipäiviä toki tarvitaan sillä ei kukaan meistä ole kone. Joskus on vain hyvä olla tekemättä yhtään mitään mutta sen vastapainoksi kannattaa ainakin kerran kokeilla tehdä vähän jotain.

6 kommenttia

 1. -E- kirjoitti:

  Minä liikun aika paljon ja suuri osa on myös hyötyliikuntaa (työmatkat+koiran ulkoiluttaminen). Kerran eräs työkaveri kysyi, että milloin sulla on omaa aikaa, niin vastasin juurikin, että eikös tanssitunnit yms joista nautin ole juuri sitä omaa laatuaikaa. Ei ollut hän samaa mieltä 😛

 2. Merja kirjoitti:

  Näin se juurikin on!
  Minulle liikunta on välttämätöntä, niin koen nyt. Jumpalle pääsy on parasta omaa aikaa, salilla saa ajatukset kotitöistä häviämään takuuvarmasti mielestä ja työmatkakävely on ihan parasta varsinkin kesäaamuina, kun ei juuri ketään ole vielä liikkeellä! 🙂 Nyt vanhemman tyttären opittua polkemaan itse pyörällä saan kunnon juoksulenkin typyn kanssa, voidaan käydä vaikka juosten / pyöräillen hakemassa lähikaupalta / kioskilta unohtunut maitotölkki. Molemmat tykkää! 🙂
  Aikaa löytyy, kun sitä järjestää! 🙂
  Ihanaa, aurinkoista kesää!

  P.S. Kesällä valoisat illat ovat ihan huippuja! Leppoisa kävelylenkki kaupungin hiljetessä on <3 Tai salille iltakasin jälkeen… ei oo kauheesti ruuhkaa… 🙂

  • jennie kirjoitti:

   toivotaan aurinkoa kesään niin pääsee tosiaan hyödyntämään ulkoilumahdollisuudet erityisen mieluisasti 🙂

 3. Hetkia ja juoksuaskelia kirjoitti:

  Niin totta. Jos elämässä haluaa tehdä jotain, jolle ei tunnu löytyvän aikaa, niin on luovuttava jostain muusta toiminnasta. Kaikkee ei voi saada ja on valittava ne itselle mieleisimmät tai tärkeimmät.

  • jennie kirjoitti:

   Sepä se, ketään ei tietenkään voi pakottaa muuttamaan omaa kantaansa mutta liikkumisen kannattajan toivoisin jokaisen edes kokeilevan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.