Hae
My Project Is Me

Sykkeitä ja sykkimisiä

Moikka,

Jos viikonloppuna kaikki suijui juuri siten kuin pitää niin maanantai paljasti sitten karun todellisuudeen. Sinänsä päivässä ei ollut mitään vikaa mutta mikään ei vain tuntunut menevän putkeen. Olisihan se pitänyt arvata jo siitä että huomaan salille päästyäni että kädessäni roikkuu edelleen jätehuoneeseen tarkoitettu roskapussi 😀

Tästähän ei luonnollisesti voinut seurata kuin vain se että sykevyöni ei jälleen kerran ollut yhteistyökykyinen. Sykemittarini on siis jo pidemmän aikaa toiminut hieman epäsäännöllisesti mutta lauantaina innostuin jo sen toimivuudesta uudestaan. Ongelma, tai siis epäilykseni ongelmasta, on ollut se että kulutukseni tuntuu olevan hyvin, hyvin pientä liikunnan tehokkuudesta riippumatta. En ole ollut ihan varma uskoako että sykkeet todella ovat niin matalat kuin mittari antaa ymmärtää vai onko vika jossain muussa.

Käytössäni on siis ollut Suunnon perusmalli jo vuodesta 2008. Alkuun pidin vyötä aktiivisesti mukana mutta sitten säi ja jossain vaiheessa huomasin ettei mittari tunnista vyötä, tai löydä sykettä, kovin helposti. Kokeilin vaihtaa pattereita mutta toiminta jatkui epäsäännöllisenä ja pikkuhiljaa tehokkuuden mittaaminen vain unohtui. Lauantaina innostuin että nyt tuntuu taas toimivan ja crossarilla ahkeroidessani sykkeet vastasivat laitteen sykemittaustuloksia.

Jäin kuitenkin hieman miettimään lauantailta tuota kulutettujen kalorien määrää; 261kcal kun liikunta käsitti n. 35min aerobisen intervalliharjoitteen, 30min lihaskuntoa ja 10min venyttelyä. Määrä kuulostaa melko vähältä mutta jos huomioidaan kehonkoostumusmittauksen tuloksia ja mietitään salitreeniä yleensä niin tulos saattaa hyvinkin olla oikea.

Kehonkoostumusmittauksen tuloksenahan peruskulutukseni todettiin hyvin pieneksi, alle 1400kcal/vrk. Näin maalaisjärjellä ajateltuna, jos kehoni kykenee muutoinkin toimimaan hyvin pienellä energiankulutuksella niin eiköhän se hallitse hyvin pienellä energialla toimimisen myös rasituksen aikana. Lauantainen lihaskuntoilunihan käsitti lähinnä kehon omalla vastuksella liikkumisen, eli sinänsä sen tapaisia harjoitteita joihin olen jo tottunut. Kroppahan tosiaan oppii toimimaan mahdollisimman energiasäästäväisesti kun rasitustaso pysyy jokseenkin samana. Täytyy toki huomioida myös että salitreeni ja aerobinen harjoite ovat kaksi ihan erityyppistä suoritusta ja kulutus toki on aivan toisenlainen kummassakin. Aerobinen treeni kuluttaa ehkä itse harjoitteen aikana enemmän mutta raskas saliharjoittelu taas nostaa peruskulutusta vielä pitkään harjoittelun päätyttyä.

Maanantaina sykevyön käyttö jäi kuitenkin välistä kun minkäänlaista sykettä ei tuntunut olevan lainkaan.  Nyt sain kuitenkin vaihdettua varsinaiseen sykevyöhöni uuden lähettimen ja toivotaan että toimii. Jos jostain syystä joudun alkaa harkitsemaan uuden laitteen ostamista, niin kaikki käyttökokemukset ja suositukset ovat tervetulleita.

Niin, ja vielä lopuksi on pakko todeta että vaikka tulosten lukuihin ei sinänsä aukottomasti kannatakaan tuijottaa, niin kyllä se vain tuo omaa lisämotivaatiotaan kun on jotain seurantaa.

12 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  Kiitos ensinnäkin inspiroivasta blogista! Itselläni ei ole Suunnosta kokemusta, mutta tuli mieleen, oletko pessyt sykevyötä muutenkin kuin vedellä, esim. miedolla pesuaineella tai pesukoneessa (tietysti laitteen ohjeiden mukaan)? Itselläni Polarin mittari menee tosi nopeasti sekaisin, jos vyön esim. vain huuhtelee käytön jälkeen vedellä. Sykkeet heittelee, välillä mittari ei toimi lainkaan ja kalorinkulutuksiin ei voi luottaa. Toivottavasti apu löytyy!

  • jennie kirjoitti:

   Moi, Kiitos vinkistä taidankin kokeilla pestä vaikka miedolla fairyvedellä. Huomenna pääsee testaamaan taas toimiiko.

 2. Pilvi kirjoitti:

  Kiva viimein tietää jotain sykemittarilukemia 🙂 Hauskaa, että tässä blogissa vastaukset tulee tosi nopeasti. Onko tossa sun sykemittarissa jotain ohjelmia? Lisäksi olisi kiintoisaa tietää mikä on maksimisykkeesi. Itelläni on Polar FT60, jonka harjoitusohjelmaa yritän noudattaa. Ja Anonyymille voin kommentoida, että itse pesin Polarin kankaisen sykevyöni pyykinpesukoneessa muiden urheilukamojen kanssa ilman huuhteluainetta siis, eikä itselläni ole ollut ongelmia mittarin kanssa. Polarit voi tietääkseni aina lähettää Polarille huoltoon, jossa ne hoidetaan kuntoon/patterit vaihdetaan yms.. Mitä se maksaa, en tiedä 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Vihdoin ja viimein tosiaan 😉 Täytyy nyt tutkia tuon mikttarin toimivuutta muutamana kertana ja toivottavasti palata näihin lukuihin vielä jatkossa. Tuo on tosiaan ihan perusmalli ja mitään ohjelmia siinä ei ole, eli vain ja ainoastaan sykkeeiden ja kalorien seuranta onnistuu. Maksimisykkeestä ei ole mitään hajua koska sitä ei ole koskaan testattu.. Jos sitä joskus ottaisi moisen rääkin tehtäväksi kunhan ensin varmistuu mittarin toimivuudesta.

 3. Anonymous kirjoitti:

  Hommasin itse sykemittarin aika vasta ja alussa tuskailin sen kanssa että sykettä ei löytynyt..sitten huomasin että käyttöohjeessa käskettiin kostuttaa tietyt kontaktipinnat esim. vedellä, tämän jälkeen ongelmia ei ole ollut. No sinulla mittari on ollut niin kauan että varmaan on käyttöohjeesta tullut jo katsottua mikä voisi olla vialla, mutta näin uudelle sykemittarin käyttäjälle ei heti tullut mieleen :)Ja tuosta kalorinkulutuksesta sen verran että itsekin yllätyin kuinka pieniä lukemia sykemittari antaa, olen n. 65-kiloinen ja eilisellä 50 min hölkkälenkillä kului vain 350 kcal, keskisyke 147. Toisaalta luulen että ainakin toi mun sykemittari voisi näyttää kulutuksen hieman alakanttiin.

 4. Anonymous kirjoitti:

  Muista pestä vyö huolellisesti jokaisen treenin jälkeen. Koneessa voi käyttää kerran kuussa, jos vaatii. Huolehdithan myös siitä, että patterit ovat kunnossa niin vyössä kuin kellossakin! Tsemppiä treenailuihin!T.Tuleva PT

  • jennie kirjoitti:

   Juu, patterit on vaihdettu ja nyt vaihdettiin lähetinkin eli katsotaan mitä tuleman pitää – tänään olin siinä treenin tuoksenassa onnistunut stoppaamaan koko kellon niin että nyt mittailut menivät mönkään ihan omasta syystä 😀

 5. Heijastus kirjoitti:

  Itsellä ollut samanlaisia ongelmia juurikin tuon suunnon sykemittarin kanssa! Ollut nyt n 1,5v mulla, mutta ongelmat alko jo n puol vuotta sitten.Löytää yleensä sykkeen nopeesti, mutta näyttää esim juostessa joskus jopa ekat 10min että syke huitelis siinä 90-100 välillä, vaikka tiedän kyllä että näin ei ole. Ja yhtäkkiä sitten pomppaa oikeeseen sykkeeseen ja yl toimii loppuajan hyvin 🙂 Kerran on ollut niinkin, että ylämäessä syke nousi n 165een ja mittari näytti tuota samaa lukua seur pari minuuttia, vaikka syke oli varmasti laskenut.Kalorit näyttää omasta mielestä ok (tietysti alakanttiin sillon, kun näyttää sykkeen alhasempana kun on). Kerran tosin tein pari samankaltaista lenkkiä peräkkäisinä päivinä, keskisykkeet samat ja ajassa heitti vaan pari minuuttia. Kuitenkin kalorit heitti n sadalla. Patterit vaihdoin (niin kelloon, kuin vyöhönkin), mutta ei auttanut 🙁 Kertaakaan en oo koneessa pessy, mutta vois yrittää. Tiedätkö, voiko ton irrotettavankin osan (siis tuosta vyöstä ton ympyränmuotoisen, jossa lukee suunto) laittaa koneeseen vai ilman sitä?Tulipahan romaani, mutta kiitos jos viittit vastata 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Kyllä se lähetin siitä pitäisi pesun ajaksi poistaa niin ei vaurioidu. Itsellä kun on aina tapa jaaritella kaikenmoista niin kerrankin meni näin päin 😀

 6. Anonymous kirjoitti:

  HeiItselläni on käytössä kylläkin polarin mittari (ollut vuodesta 2009) ja mulla on siihen jo kolmas vyö meneillään. Vaikka niitä kuinka pesee (pitäisi joka käytön jälkeen ainakin huuhdella ja joka 5 käytön jälkeen pesukoneessa) eikä säilytä rytyssä ja kostuttaa ennen treeniä, ne vaan väistämättä kuluu. Noita vöitä myydään myös ihan irtonaisina eli koko mittaria ei tarvii lähteä uusimaan.. Tällaisia kokemuksia täältä! 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos vain vinkeistä. Itseasiassa olen vaihtanutkin tuon vyön muutamaan otteeseen ja nythän vaihdoin tosiaan sen keskellä olevan lähettimenkin. On vaikuttanut nyt toimivan mutta katsellaan vielä hetki ennenkuin uskallan hehkuttaa asian puolesta 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.