Hae
My Project Is Me

Syöttäisitkö sinä lapsillesi homeesta valmistettua ruokaa?

Vantaalla kohistiin jokin aika sitten tilanteesta, jossa koulussa oli tarjottu lapsille ruoaksi jotain epäaitoa, synteettistä ja ilmeisen syntistä alkuperää olevaa valmistetta. Kohua ei vähentänyt yhtään se tosiasia että valmisteen alkuperä on punahomeen alalaji – siis samaa homelajia, jota esimerkiksi asunnoista myrkytetään pois (ainakin artikkelin mukaan, en itse ole homeasiantuntija). Toiselta kantilta katsottuna, kyseessä on proteiinipitoinen ja vähäkalorinen valmiste, joka on melko neutraalinmakuinen kasviperäinen vaihtoehto proteiininlähteeksi. Proteiini kuitenkin on tärkeä ravintoaine yhdessä hyvien hiilihydrattien ja rasvojen ohella kasvavalle lapselle (ja toki muillekin) – Eivätkä kaikki syö lihaa tai edes kalaa.

P1090447

Tässä kuvassa on jotain kohua herättänyttä – arvaatko mitä?

Kuten ehkä jo arvasittekin että kyseessä on valmiste nimeltä quorn. Pähkinänkuoressa kyseisen tuotteen ominaisuudet tulivatkin esiteltyä jo yllä eli kyseessä tosiaan on melko kevyt ja proteiinipitoinen kasviperäinen valmiste, jota voi käyttää lihan tavoin.  Ja kyllä, tuote on valmistettu punahomeen alalajista jollakin erityisellä valmistusmenetelmällä.

Itse en ihan ymmärrä kohua aiheen ympärillä. Jos ongelmana on ruoan alkuperä, eli home, niin muistutan vain että onhan ensimerkiksi penisilliinikin homejohdannainen eikä kukaan varmasti kiellä sen terveydellistä merkitystä. Jos taas valmistusmenetelmä on ongelma niin kuinkahan paljon tässä maailmassa ns. oike ruoka on sitä mitä sen ajatellaan olevan. Asiasta enemmän kiinostuneet voivat lukea Mats-Erik Nilssonin teoksen Aitoa Ruokaa, josta aikanaan kohistiin melkoisesti Suomessakin. Ja silti, tällaista ruokaa syödään ihan arkiruokana; Ruokaa jossa on esimerkiksi lihaan verrattavissa olevia ainesoisa melkoisia määriä ja itse lihaa taas vähemmän – jos ollenkaan.

P1090442

ennen pannua, suoraan pakastealtaasta

P1090446

Ja pannulla maustettuna, valmiina nautittavaksi

Sensijaan ajattelen että on hienoa kun kasvisruokailijoillekin tarjotaan ja pyritään löytämään mahdollisimman paljon erilaisia vaihtoehtoja. Ja jos taas ajatellaan vielä pidemmälle, niin lihan syönnille on varmasti myös tärkeää löytää vaihtoehtoja ihan yleisestikin sillä käsittääkseni väestön määrä tuotettuun lihaan nähden on kasvussa. Tämä tarkoittaa siis sitä että joko lihalle tulee keksiä varteenotettavia vaihtoehtoja tai sen kasvatusta tulee tavalla tai toisella tehostaa. Jälkimmäisestä vaihtoehdosta tulee mieleen itselleni ainakin erilaiset geenimanipuloidut surpereläimet, jotka kasvavat kuusinkertaisiksi päivässä, vain voidakseen tarjota nälkäiselle ihmisjoukolle halajamaansa ravintoa.

Herättääkö alkuperäinen artikkeli tai tämä minun tekstini minkälaisia ajatuksia? Onko quorn teille tuttu tuote entuudestaan ja mitä te siitä ajattelette?

3 kommenttia

  1. Larppa kirjoitti:

    Quorn on tuttua kun kasvissyöjä olen, ja huippuhyväähän se on. 🙂 Kaikille huomautuksena että maistuu aikalailla kanalta! Eikä siinä sitä itse sientä syödä, vaan sieniproteiinia, joka erotetaan sienestä. 🙂 Ja onhan homejuustossakin hometta ja nimenomaan sitä itseään, miksi siitä ei vouhkata? 😀

  2. Polenka kirjoitti:

    Minusta on vain mahtava juttu, että tutustutetaan lapsia erilaisiin lihan vaihtoehtoihin. Lihantuotanto on ekologisesti kestämätöntä ja tulevaisuudessa kun väestönkasvu vain lisääntyy ja lisääntyy, ei lihaa voi olla tässä mittakaavassa ruokavaliossa. Todennäköisestihän se muuttuu jossain vaiheessa rikkaiden ruoaksi…

  3. Suvi kirjoitti:

    Mä kutsuisin quornia enemmän sieneksi kuin homeeksi, tosin en ole ihan varma miten nämä sanat on määritelty suomeksi. Englanniksihan se ois fungus josta sen kääntäisin sieneksi, kun taas mold on home.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.