Hae
My Project Is Me

Esittelyssä kirja: Irti makeanhimosta

Moi, 

Ja ihanaa että vanhat tutut lukijat sekä muutama uusikin tuttu on päätynyt kommentoimaan näitä höpinöitäni. Tänään palaan aiheeseen, jota olen kauan, kauan sitten kästellyt jo blogin puolella – tuolloin ehkä hieman turhan pintapuolisesti. Kyseessä on siis Pirjo Saarnian kirja Irti makeanhimosta. Luin kirjan nyt toistamiseen, todettuani jokinaika sitten että makeanhimo on alkanut kummasti kummitella ajatuksissani.

ei näin..

ei näin..

Tämän toisen lukukerran aikana sainkin enemmän irti kuin ensimmäisellä, johtuen ehkäpä juuri siitä että kirjan sisältö oli minulle ajankohtaista. Ensimmäisellä kerrallahan makeanhimoa ei juuri silloin ollut ja kirja tuki ajatuksillaan omia kokemuksiani ja ajatuksiani sen taltuttamisesta. Ensimmäinen lukukerta osui sellaiseen hetkeen että kiloja oli pudoteltu jo jonkinaikaa, eli herkuttelu oli saatu hallintaan. Kuten minä itse, ei kirjakaan kehota totaalikieltäytymiseen vaan hallittuun herkutteluun. Hallitulla herkuttelulla ei suinkaan tarkoiteta päivittäistä tai välttämättä edes viikottaista karkkipussia vaan ennemmin oikean ajan ja paikan valitsemisesta.

Melko laajana osa-alueena käydään läpi makeanhimoa taltuttavan ruokavalion koostamista. Tarpeeksi proteiinia, maltillisesti hyviä rasvoja sekä hiilihydraatteja säännöllisin väliajoin. Vaikka asiaa käydään läpi melko yksityiskohtaisesti niin teksti herätti silti myös minut lukijana miettimään aterioitani ja tämänhetkisiä tapojani. Myönnän, korjattavaa on varsinkin kun aivan selvästi on todettu sekä kirjassa että omassa historiassani että makea ruokkii makeannälkää. Mitä useammin makeaa syödään makeanhimoon, sitä hurjemmaksi addiktio muuttuu. Yhtälailla riippuvuuden voi kuitenkin ohjata vaikka hedelmään eli yksinkertaisesti kerta kerran jälkeen sinnikkäästi opettaa omaa mieltään parempaan valintaan. Toinen tehokas, ja kirjan mukaan tutkittu faktakeino on odottaa 10-15min, jonka pahin himo kestää kunnes alkaa laantua. Kirjassa tosiaan on paljon ihan käytännön vinkkejä, esimerkkejä ja ajatuksia herättäviä mietteitä kuten se että kuiva salaatti ei välttämättä ole paras mahdollinen lounas. (Salaatin lisäksi olisi tärkeää saada hyvä kuidun lähde sekä hyviä rasvoja, sopivassa suhteessa itse kasviksiin ja salaatin proteiininlähteeseen nähden).

eikä näin..

eikä näin..


vaan näin

vaan näin

Toinen laaja osa-alue on psykologinen puoli, eli makeanhimon hallinta ajatuksissa pelkän fysiologian sijaan. Muutoksen tekemisen vaikeus, miellyttävyys ja sinnikkyys jatkaa on huomioitu ja vaikka moni asia tuntuisikin itsestäänselvältä, ei muistutus koskaan ole pahitteeksi. Kaikki alkaa luonnollisesti ajatustyöstä, jonka tulisi olla positiivinen sen sijaan että murehtisi asioita mielessään ”nyt en enää koskaan saa..”- tyylisesti. Myös motivaation tulee olla tarpeeksi vahva. Tähän psykologisen puolen hallintaan on varmasti olemassa laajempiakin oppaita mutta mukavan, ja helppolukuisen startin, tästäkin saa irti.

Niin itsestäänselvää mutta kuitenkin ainakin minulle muistutus oli jälleen paikallaan. Monelta teistä sainkin käytönnön esimerkkejä oikeasta elämästä, kun asiaa viimeksi murehdin, kiitos niistä. hieman paremmin onkin taas jo mennyt ja nyt  viimeistään on vain aika siirtyä teoriasta käytäntöön todenteolla, kunhan aika ja paikka ovat oikeat. Se mitä nimittäin itse olen todennut niin suurten muutosten keskellä kaikki ylimääräinen stressi (kuten oman käyttäytymisen muuttaminen) kannattaa pyrkiä eliminoimaan. Niinpä se, että juuri nyt lupaisin että en herkuttele, on lupaus siitä että siirryn astettain vähentämään makeannälkääni. Yhtälailla lupaan tarkastaa ateriarytmiäni sekä annosteni koostumusta. Lisäksi lupaan toki kertoa, miten onnistuminen etenee. Tästä kuullaan siis vielä..

I can and I will!

I can and I will!

4 kommenttia

 1. -E- kirjoitti:

  Yksi neuvo oli odottaa 10-15 min että suurin makean himo laantuu, entä jos ei laannu. Saako sitten syödä? 😀 Vai mahtaako sitten olla nälkä? Tässä olen iltapäivän mittaan miettinyt aina vaan kuinka tekisi mieli sitä ”jotain hyvää”. Aurinkoinen sää suorastaan huutaa ”Syö jäätelö”. Jospa onistuisi tyytymään tuohon omenaan ja proteiinipatukkaan.

  • jennie kirjoitti:

   No sittenhän se on selvä – syömään 😀 Miten sinun kävi? Pärjäsitkö pelkällä proteiinipatukalla ja omenalla? Tässä pakkaustouhuissa törmäsin pakastimessa viime kesänä tekemiini jäätelöihin mansikkasurvoksesta ja sokeroimattomasta mehukeitosta – olipa se muuten hyvää!

   • -E- kirjoitti:

    Selvisin omenalla ja patukalla. JES! Päälle vielä treenit PT:n kanssa ja ehdottomasti parempi fiilis kuin herkuttelemalla saavutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *