Hae
My Project Is Me

Ostossovellus Wish

Olet ehkä kuullut ostossovelluksesta nimeltä Wish. Olet ehkä myös kokeillut sitä; Tai ainakin harkinnut – tai sitten et. Itse tein ensimmäisen tilaukseni suunnilleen vuosi takaperin mutta vannoin että tilaus jäisi ainokaisekseni. Nyt vuotta myöhemmin, olen tilaillut tuotteita kuitenkin jo useampaan kertaan ja ajattelin hieman avata omia kokemuksiani.

Jos Wish ei ole tuttu juttu, niin kyseessä on esimerkiksi eBayn kaltainen verkossa toimiva kauppapaikka. Tavaraa on tarjolla jos jonkinlaista ja hintataso on edullinen. Itse olen tilannut esimerkiksi kuvassa näkyvät bluetooth-kuulokkeet hintaan 11€. Toimitus saapui epäilyksistäni huolimatta ehjänä perille.

wish_4

wish_4a

Tekemieni ostosten suhteen olen tehnyt sekä todellisia löytöjä että myös huteja. Se mitä suosittelen jokaiselle ostajalle, niin lukekaa muiden antamat arvostelut tuotteesta ennen ostopäätöksen tekoa. Ne ihan oikeasti kertovat aika paljon ja koska näin on, niin haluan samalla kannustaa kaikkia myös antamaan tilaamistaan tuotteista palautetta. Taas voin elävänä esimerkkinä kertoa erään leikkeihin tarkoitetun lastenmekon tarinan. Mekon kuvauksessa oli ihan selkeästi mainittu kriittisimmät mitat eri kokovaihtoehdoille mutta annettujen palautteiden perusteella valitsin siitäkin huolimatta kahta kokoa isomman. Ja se kannatti sillä koko on täydellinen. Ei tämä ehkä hienoin näkemäni Elsa-mekko ole mutta hinta-laatusuhteeltaan loistava ja vastaanottjakin tykkäsi. Hintaa mekolla oli 9€.

wish_2

wish_3

Kuten sanoin, olen tehnyt myös hutiostoksia enkä kovin kallista tuotetta uskaltaisi tilata pettymisen pelossa. Olen jättänyt tilaamatta myös tuotteita, joista ei ole ollut riittävästi tietoa kuten esimerkiksi jotkin lelut joiden kokoluokka on mysteeri. On nimittäin aina olemassa riski, ettei tuote olekaan sitä kuin kuva antaa ymmärtää ja palauttaminen on varmasti yksi työnsä ja ainakin postikulut palautuksesta jäävät ostajan maksettavaksi. Ja jos/kun kyseessä ei ole arvoltaan kuin korkeintaan muutaman kympin tuote, ei vaiva ehkä kannata edes rahallisesti ja siksi suurinosa hutiostoista päätynee erilaisille FB-kirpuille myyntiin.

Jos tuotteessa on ihan oikeasti vikaa tai se ei koskaan saavu, on reklamointi tehty helpoksi. Vain muutama klikkaus ja homma on selvä. Myös tästä on positiivisia kokemuksia, sillä ikäväkseni olen kerran joutunut pyytämään maksun palautusta ostoksesta, joka ei koskaan saapunut. Sen enempää selityksiä ei tarvittu, pari klikkausta ja seuraavana päivänä sain sähköpostia että palauttavat rahat. Ja ne rahat myös tulivat. Alemmissa kuvissa olevat vauvakuvauksessa käytetyt asusteet on tilattu Wishistä, 1€.

wish_6a

wish_6b
Kiireisen ei kannata tilaamaan vaivautua sillä toimitus ei missään nimessä ole nopeaa. Kokemuksieni mukaan sille on hyvä varata ainakin 3-6 viikkoa. Ja vaikka sovelluksen kautta pitäisikin pystyä tarkalleen seuraamaan missä paketti menee niin ei se ihan niin helppoa ole. Minulla on ollut sekä jo saapuneita paketteja että saapumattomia samassa tilassa eli ”saapunut määränpäähän”. Lukuunottamatta tuota yhtä kertaa, ovat tilaukset kuitenkin aina saapuneet ja sisältäneet juuri sen, mitä tilannut olen. Toimituskulut ovat olleet 1-2€ tilatusta tuotteesta riippuen.

 

Onko sovellus teille jo tuttu? Minkälaisia juttuja te olette tilanneet ja ovatko ne vastanneet odotuksianne?

8 kommenttia

 1. Aili kirjoitti:

  Joskus sitä selasin kun facebook sitä minulle mainisti, mutta huomasin että siellä on tosi paljon kopiotuotteista myynnissä ja lisäksi ei ole lienee takeita misssä olosuhteissa nuo tavarat on tehty. Saati mitä myrkkyjä sisältävät koska en usko että suomen viranomaiset valvovat mitä tuolta tuodaan? Utta tosiaan isoin syy on että en halua ostaa huonolaatuista ”krääsää” joka on todennäköisesti tehty ties missä hikipajalla lapsityövoimaa käyttäen. Olisi kiva kuulla ajatteletko itse näitä asioita lainkaan vai onko halpa hinta ainoa merkitsevä kriteeri hankinnoissasi?

  • jennie kirjoitti:

   Halpa hinta ei ole ainoa kriteeri hankinnoissani, vaikka se usein melko isoa osaa usein näytteleekin. Ekologisuus ja eettisyys on asia, johon jokaisella kuluttajalla tulisi olla varaa. Itse esimerkiksi ostan paljon käytettyä tavaraa ja yhtälailla myyn tai lahjoitan meille turhaa tavaraa. Esimerkiksi ajatus siitä että saatavan lelulahjan ei tarvitse olla uusi (pakkauksessaan) on minusta vain kaikkien kannalta järkevää. Maailma hukkuu muutenkin tavaraan ja lelun ympärillä oleva pahviröykkiö löhtee vain välittömästi kierrätykseen tai pahimmassa tapauksessa roskiin ilman lajittelua. Vaatteista iso osa on ostettu käytettynä, osittain siksi että se on edullisempaa mutta osittain myös siksi että se on ekologisempaa ja mahdollisesti jopa eettisempää. Esimerkiksi Skotlannissa suuri osa käytettyjen tavaroiden liikkeistä avustaa jotain tiettyä hyväntekeväisyysjärjestöä, joten ostamalla sieltä autat samalla esimerkiksi lapsia tai pitkäaikaissairaita.

   Kaikkea ei kuitenkaan saa käytetynä ja kaupoillakin on käytävä. Jos hinta ei ole merkittävästi korkeampi, ostan ensisiajisesti lähellä tuotettua tai reilun kaupan tuotteita ja esimerkiksi ruokakassin kohdalla tämä on usein aika helppo toteuttaa. Sinänsä on kuitenkin hassua, että lähempänä tuotettu ei kuitenkaan välttämättä ole aina ympäristölle ystävällisempi valinta – tästä kuuntelin joskus ihan luentoa ja kyse oli Hollannissa tuotettujen sekä Espanjalaisten tomaattien ekologisuudesta. Toki, jos syö Suomalaista, ei tätä(kään) asiaa tarvitse miettiä 😉

   Vaatekaupoille mentäessä, ovat harvassa ne paikat jotka eivät valmista tuotteitaan edullisemman työvoiman perässä ulkomailla. Taitaa olla melkein se ja sama mistä tunnetummasta ketjuliikkeestä vaatteensa ostaa niin valmistusmaat ovat likimain samat. Vaikka moni ketju kuinka sanoo ja kirjottaa, että heidän työolonsa ovat valvottuja ja kohtelevat työntekijöitään hyvin niin valitettavasti uutiisiin tuntuu nousevan aina aika ajoin toisenlaisia otsikoita. Tämä on surullista ja tässä vaiheessa silmiini alkoi nousta jopa pieni kyynel. Kuten alussa kirjoitin, jokaisella kuluttajalla tulisi olla ekologisuuteen ja eettisyyteen varaa mutta yksittäislle kuluttajalle noin 50€ yksistä lasten housuista voi olla liikaa kun vastaavalla summalla saa jo useasta paikasta kokonaisen asukokonaisuuden. Jos voisin olla varma että maksmalla vaikka 10% enemmän ketjuliikkeen edullisemmista housuista, taattaisiin 10% enemmän palkkaa niiden tekijälle – maksaisin sen mielelläni. Uskon että usemapi kuluttaja olisi kanssani samoilla linjoilla ja yksittäisen ihmisen pienellä panostuksella saataisiin iso kassavirta niitä rahoja eniten tarvitseville.

   Mitä vielä näihin tehtaisiin tulee, niin käsittääkseni samaa tehdasta käyttävät usein useat eri yhtiöt – jopa kalliimmaan hintaluokan brändit yhdessä kaikkien edullisimpien kanssa. Samoissa paikoissa syntyvät käsitykseni mukaan usein myös halvat kopiot ja väärennökset. Tämä on tosiaan vain mutu-tietoa ja en siksi voi lähteä kauhean vahvalla pohjalla asiaasta kirjoittamaan ja minut saa korjata jos olen aivan väärässä. Ja jossain näissä tehtaissa valmistetaan varmasti myös esimerkiksi Wishin tuotteet mutta kuten sanoit, jäljittäminen on hankalaa tai jopa mahdotonta. Toivoa toki vain sopii että työntekijöillä on oikeasti inhimmilliset olot ja he saavat ansaitsemansa palkan tehdystä työstä – aina, valmistajasta riippumatta.

 2. Paula89 kirjoitti:

  Hei. Itse en ole tuota Wish ostosovellusta kokeillut, mutta olen käyttänyt sellaista kuin AliExpress. Sekin on samantyyppinen kuin eBay. Ja kuten mainitsit myöskin, niin sielläkin kannattaa tarkistaa muiden asiakkaiden arvostelut ennen tuotteen ostoa. Siellä on myös Ilmaiset postikulut suurimmalle osalle tuotteita, mutta sekin kannattaa aina muistaa tarkistaa. Jos kiinnostaa kokeilla, niin suosittelen.
  Itselleni se on ollut positiivinen kokemus. On tullut tilattua sieltä esim.kännykänkuoria,vöitä, asusteita ja vähän kaikkea muutakin. 😀 muutama hutiostos on myös mahtunut mukaan, mutta suurinosa tilaamistani tuotteista on ollut hyviä. Tuotteen palautusta en ole sinne kokeillut, koska se pitää itse maksaa. Mutta olen tilannut sieltä tavaraa periaatteella, että en aio tilausta palauttaa. Kannattaa vilkaista kyseistä sivustoa, jos löytyy sopiva hetki ja aikaa kaikelta muulta. 🙂
  Hyvää alkavaa vuotta teille ja kiitos ihanasta blogista. 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Olen kuullut myös tuosta AliExpressistä mutta tuota en tiennytkään että siellä toimituskulut ovat ilmaiset. Mukavaa alkanutta vuotta itsellesikin!

 3. Nimetön kirjoitti:

  En ole tilannut, enkä tilaisi ainakaan leluja tai kosmetiikkaa – niistä kun ei todellakaan tiedä mitä myrkkyjä sisältävät. Muutenkin pyrin rajoittamaan ”toi olis kiva” tai ”tuo vois olla hyödyllinen” ajattelua ostoksia tehdessä ja siksi vältän kaikkia tällaisia paikkoja joissa voisi tulla kiusaus tehdä heräteostoksia koska on niin halpaa. Omien vaatteiden osalta olen ostolakossa tämän vuoden.

 4. Iiris kirjoitti:

  En ole käyttänyt Wishiä vaan tilaan suoraan ebaystä jos pitää kiinatavaraa saada, hakutulokset voi filtteröidä ”ilmaiset toimituskulut”.mLähinnä olen tilannut tytöille hiuspinnejä ja kumilenkkejä sekä kännykänkuoret, ne on älyttömän hintaisia Suomessa ja huono valikoima, pari vaatetta olen itelleni tilannut, mutta kun vaatekoko on 46-48 niin ei sieltä mitään mukavaa ole oikein löytynyt ja tosiaan tytölle tilasin joskus vuosia sitten juhlamekon joka näytti kuvassa paljon paremmalta. Olen aivan samaa mieltä edellisten kanssa myrkyistä ja lapsityövoimasta. Vaikka ne tehtäis samassa tehtaassa jonkun hennesin kanssa, niin kansainvälisellä ketjulla on kuitenkin sitoumukset ja seurannat niin tuotteiden raaka-aineiden suhteen (juuri suoritin ympäristötieteen ympäristökemikaalien kurssin) kuin myös lapsityövoiman suhteen. Tehdas voi ihan hyvin päivällä tehdä aikuistyövoimalla Guccin käsilaukkuja ja yöllä pienet lapset ompelee siellä kopiolaukkuja, ihan oikeasti jossain Bangladeshissa tai Kiinassa ei oikeasti näistä asioista piitata jos vain voi rahaa tehdä. Se on tehty niin helpoksi netin kautta tilata, ettei kukaan tunnu ajattelevan että miksi. Ja mikä pahinta, köyhien maiden lasten kouluttaminen on koko maan tulevaisuuden etu ja tämä lasten pakottamisen työhön estää koulunkäynnin jolloin toimii toimii myös heidän omaa etuaan vastaan. Tämä on hyvin tyypillinen tapa, miten länsimaat ja länsimaiset ihmiset toimii ja ajattelee. Muistan kun menin naimisiin 2009 ja seurasin jotain hääforumeita niin jotkut morsiamet oikeasti tilasi hääpuvunkin jostain kiinasta halvan hinnan vuoksi.

  • jennie kirjoitti:

   Ai sielläkin voi filtteröidä tuolla tavalla – myönnän etten ole eBaytä oikeastaa koskaan tainnut käyttää/opetellut sen käyttöä koska on ”muka monimutkaista”. Toisalta kuten itsekin kirjoitit, ei ehkä tarvitsekaan sillä ei sieltä kovin paljoa tilattavaakaan taida olla. Sama koskee Wishiä, jonne sinunlaillasi on mennyt tilauksia tällaisista ”pikkutavaroista”. Vaikka ehkä kokoni puolesta vaatteita itselleni löytäisinkin, tai lapsille, en käyttövaatteita sieltä tilaisi – varsinkaan nyt kun voin taas valehtelematta fyysisesti huonosti, kun mietin näitä asioita enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.