Hae
My Project Is Me

Aamulenkillä

Moikka,


Tarkoituksenani oli jakaa kanssanne jotain ihan muuta kuin urheilua tai ruokavaliota mutta nyt tulee asiaa kuitenkin aiheesta. Tai no, ehkä oikeastaan myös vähän aiheen vierestä.  Mainitsin maanantaina että kuulin jonkinmoista tutkimustietoa aamutuimaan tyhjällä vatsalla lenkkeilystä. Tämän epämääräisen lähteen (poikaystäväni tutun tuttu, joka ilmeisesti työkseen tutkii kaikenmoisia eri liikuntamuotojen vaikutusta elimistöön jne) mukaan vähintään kolmen päivän välein tehtynä aamulenkki tehostaa rasvanpolttoa. Ylläpitoon riittää yksikin lenkki.
Näillä aamulenkkien kannattajilla on oma vakiintunut joukkonsa, joka pitkälti perustaa hyödyn siihen että kun kehon hiilihydraattivarastot ovat yön jälkeen tyhjillään, käyttää elimistö enemmän rasvaa polttoaineena. Itse en ole vuosiin tätä harrastanut kunnes vasta nyt vaikka mielessä tämä onkin käynyt useasti. Aikanaan, mahdollisesti vuonna 2008, pudotin painoani melko tehokkaasti hyödyntäen lähestulkoon vain tätä liikuntamuotoa. Mukaan mahtui kyllä myös ehkä hieman liian tiukkakuurinen ruokavalio joten mikä loppujen lopuksi painonpudotusta edisti, en voi varmaksi sanoa.
Noh, viime viikollahan tämä alkoi ja on nyt siis jatkunut. Eilen aamusta kävin 30minuutin reippaan kävelyn kello 5.40 alkaen. Ja nyt päästään sen aihealueen viereen.  Kun ovesta ulos astuin, huomasin että vielä on käynnissä täysi yö- hyvä jos kellään näkyi ikkunassa valoa ulkona liikkuvista ihmisistä puhumattakaan.  Kun kello löi kuusi niin jo alkoi olla ruuhkaa kaduilla. On se uskomatonta miten paljon muutama kymmenen minuuttinen tekee 😀

Aikaisin aamulla!
Pahoittelen huonolaatuista kännykkäkuvaa, ensikerralla kannan mukanani oikean kameran

editedit: 
Kaikki liikuntahan on hyvästä ja polttaa rasvaa kuten kommenteissa onkin mainittu (Kiitos Linda!). Päivitän tähän liittyen pienen jatkon lisää vielä kotiin päästyäni.

Niin, siis tästä on tuolla kommenttikentässä käytykin hyvää keskustelua ja kuten moni esille toi niin tämä rasvanpolton mahdollinen tehostuminen koskee nimenomaan lenkin aikana tapahtuvaa mahdollisuutta. Jos taas tyhjällä vatsalla treenaillaan liian rankasti aletaan käyttämään polttoaineena lihaksistoa ja sitähän ei kukaan halua. En sen enempää ala toistamaan tuolla alla käytyä keskustelua mutta sanon että kannattaa katsoa läpi.

24 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  ”Näillä aamulenkkien kannattajilla on oma vakiintunut joukkonsa, joka pitkälti perustaa hyödyn siihen että kun kehon hiilihydraattivarastot ovat yön jälkeen tyhjillään, käyttää elimistö enemmän rasvaa polttoaineena.”En tiedä luuleeko joku vielä näin, mutta jos luulee, niin luulee väärin :)Tyhjällä mahalla tehdyn lenkin AIKANA rasvanpoltto saattaa olla suurempaa, mutta ero tasoittuu loppupäivänä, kun keho ottaa energiaa vastaavasti enemmän hiilihydraattivarastoista. Lopputulos on siis plusmiinusnolla. Rasvaa palaa aina kun kuluttaa enemmän kuin syö, riippumatta siitä kuluttaako tyhjällä vai suklaata täynnä olevalla mahalla 🙂 (Sinä varmasti tämän tiedät, mutta siltä varalta että joku muu ei…)Itse tykkään aamulenkeistä, erityisesti HIIT:stä (jota en kyllä uskalla tehdä kuin 2-3 kertaa viikossa ylirasituksen pelossa). Erityisesti kauniina kesä- ja syysaamuina saa kropan ihanasti hereille ja mielen pirteäksi. Loppusyksyn pimeydessä ja räntäsateessa voi olla motivaatio hakusessa!-Linda

 2. Anonymous kirjoitti:

  Todella hyvä kirjoitus aiheesta:http://th-valmennus.blogspot.fi/2012/07/ravaatko-turhaan-tyhjalla-mahalla.htmlKannattaa lukea ja pohtia :)-Peanuts

  • Anonymous kirjoitti:

   Mielenkiintoinen ammattilaisen pitämä blogi muutenkin. Kiitos vinkistä! 🙂

  • Anonymous kirjoitti:

   Eikös olekin! Pitikin tuo lisätä, että kyseisen kirjoituksen lisäksi koko blogi sisältää paljon mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa.Kannattaa selailla, jos treeni ja terveelliset elämäntavat kiinnostaa :)-Peanuts

  • Anonymous kirjoitti:

   Timo Haikarainen kirjoittaa kyllä asiaa (ainakin niistä asioista joista minä ymmärrän :)), eikä selvästikään kritiikittä niele kaikkia muodikkaita suosituksia kuten hiilareiden välttelyä, rasvanpolttosykkeitä, tyhjällä mahalla urheilemisen etuja jne :)-Linda

  • jennie kirjoitti:

   Tämä oli ihan mahtava linkkivinkki 🙂 Itsellä on olevinaan niin vähän aikaa netissä surffailuun joten kaikki tällainen on enemmän kuin tervetullutta. Ja siis tosiaan kiitos muutoinkin aktiivisesta keskustelusta ja tärkeän pointin esiintuomisesta. Tämä tosiaan jäi itsellä ääneen sanomatta että käytännössä ei ole oikeasti mitään merkitystä mihin lenkkinsä ajoittaa paitsi ehkä uskomusten ja toimintahalukkuuden kannalta. Jollekin toimii aamu ja jollekin joku muu ajankohta. Vaikken siltikään ihan tyrmää ajatusta että tästä ei voisi jollekin marginaalista hyötyä olla.. Toki silloin tarvitaan mukaan muutakin liikuntaa ja tosiaan se ruokavalio.

 3. Nana kirjoitti:

  Satuit kirjoittamaan aiheesta, josta olen tekemässä omaa postausta, mutta ”tutkimukset” ovat vielä kesken. kuten sanoit, tämä aihe herättää paljon ristiriitaisia mielipiteitä. Joidenkin mielestä aamulenkki tyhjällä vatsalla polttaa rasvaa tehokkaasti, mutta jotkut ovat taas jyrkästi vastaan ja puhuvat lihaskataboliasta. Joidenkin lähteiden mukaan taas tulisi nauttia edes hieman proteiinia ennen lenkkejä. Ja jos harrastaa vähänkään rankempaa treeniä aamulla (sali, HIIT jne.), niin syöminen on ehdottoman tärkeää. Mutta, kuten kaikessa urheilussa ja syömisessä, mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi sinulle, niin tässäkin aamuaerobisen vaikutukset voivat olla kovin yksilöllisiä, ja tulokset selviävät vain kokeilemalla! :)Ihanan rauhoittava kuva tuo sinun ottamasi, ei varmasti ole parempaa fiilistä kuin tallustella ihan yksinään vasta heräilevässä maisemassa….Nanahttp://nana-superfitme.blogspot.fi

  • jennie kirjoitti:

   Juu, siis salille mennessä syön tosiaan aina jotta treenistä jotain hyötyä on :)(korjattakoon siis sekin mahdollinen pelkokuva että joku sai käsityksen että näin ei olisi..)

 4. Anonymous kirjoitti:

  Keskustelin tästä erään ammattilaisen kanssa (joka siis ymmärsi lähes kaiken, mitä kehomme sisällä tapahtuu) tästä aiheesta ja hän sanoi, että rasva mahdollisesti palaa enemmän tyhjällä vatsalla lenkkeiltäessä kuin jos lenkkeilisi iltapäivällä. Mutta kuten ensimmäinen kommentoija sanoi, elimistö tasaa energiavajeen päivänaikana ja näin ollen lenkkeilitpä aamulla tyhjällä vatsalla tai iltapäivällä syötyäsi, on päivän KOKONAISkulutus sama.

  • jennie kirjoitti:

   Näinhän se tosiaan tutkimusten valossa onkin – ja kuten sanottu niin kokonaisuus on kuitenkin se joka ratkaisee. Tutkimuksia löytyy kuitenkin puolesta ja vastaan ja toisinaan kyse on enemmän omista uskomuksista kuin tieteellisestä faktasta sekä tietysti siitä mikä itselle sopii ajallisesti parhaiten.

 5. Mimmu kirjoitti:

  Nyt on pakko kysyä että onko nää aamulenkit siis lisäystä normaaliin arkipäivän urheiluusi, vai jätätkö aamulla lenkkeiltyäsi illan lenkin pois?

  • jennie kirjoitti:

   Ei sentään tule nykyisten määrien päälle. Tiistaisin korvaa aamupyöräilyä kunnes säät siirtävät uinnin pariin ja toinen lenkeistä tulee korvaamaan yhtä viikonlopun aamupäivän lenkeistä.

 6. Anonymous kirjoitti:

  Heips! Itse en aamulenkkeile rasvanpolttotehokkuuden vuoksi, koska tosiaan elimistö ottaa päivän mittaan ”hyödyn takaisin” mutta muuten rakastan aamulenkkejä! Vaikein hetki on sängystä ylösnouseminen klo 6, mutta kun saan vaatteet niskaan ja pääsen ulos niin mieli ja kroppa virkistyy välittömästi. Kävelen 5-7 km yleensä kolmena aamuna viikossa. Lenkin jälkeen sitten aamukahvit ja puurot niin voisiko päivä paremmin alkaa! Toinen hyvä puoli on se, että sitten on päivän lenkki tehty ja koko päivä vielä edessä. Illalla on aikaa vaikka salille tai muulle touhulle tai joskus vaikka päivän toiselle lenkille jos siltä tuntuu =). Olen kotiäiti ja käyn nuo lenkit ennen kuin mies lähtee töihin. Kolmena aamuna viikossa siis nousen aikaisin, neljänä aamuna saan nukkua n. 8 milloin lapset heräävät joten ei paha ”uhraus” ollenkaan. Toki tilanne on eri työssäkäyvillä ja sitten kun itsekin palaan töihin, aion kyllä jatkaa aamulenkkeilyä ainakin edes kerran pari viikossa.

 7. Bobby Jean kirjoitti:

  Blogissani on tunnustus sulle 🙂 http://eioorakettitiedetta.blogspot.de

  • jennie kirjoitti:

   Ihanaa, kiitos paljon. Nyt lunastan lupaukseni ja palaan aiheeseen viimeistään ensi viikolla!

 8. Eikku kirjoitti:

  Aamulenkit on mun mielestä mukavia ja helppoja siksi, että tyhjällä vatsalla on kevyt juosta. Herään 5.10 ja lähden koiran kanssa juoksemaan, tehdään n. 50 minuutin juoksulenkki. Kotona käyn suihkussa ja syön, ja sitten onkin aika toisen aamulenkin (koska vanhempi koira on aamu-uninen ja kankea, se ei voi juosta mukana), jonka kävelen molempien koirien kanssa, 45-60 minuuttia. Ja sitten töihin.. Kun pääsen töihin, olenkin ollut jo nelisen tuntia hereillä, kun työkaverit raahustavat sinne unihiekat silmissään :D. Asiasta toiseen: tämmöisen kirjan ajattelin lukea, kun saan aikaiseksi: http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9513168077

  • jennie kirjoitti:

   Hei ihan huippua, minä odotan että saan omani kirjastosta lainaan, jossa siis jonottelen parhaillaan. uo on kyllä niin huippua kun itse on töissä jo virkeänä muiden vasta heräiltyä – tiedän todellakin tunteen 🙂

 9. EmAn kirjoitti:

  Melkoinen sattuma, että nyt juuri törmäsin tähän kirjoitukseen, kun tässä parin päivän ajan olenkin miettinyt, että voisin aloittaa itsekin tällaiset aamulenkkeilyt.Noista aamu/iltapäivä-rasvanpolttohöpötyksistä en varmaan ollut kuullutkaan, tai ainakaan ne mielessäni en lenkkeilyjäni suunnitellut.Ajattelin vain, että mukavasti saisi päivän pirteästi käyntiin. :)Enkä varmaan (ainakaan aluksi) edes pitkiä lenkkejä tekisi. Ehkä voisi aloittaa rauhallisesti yhden tai kahden kilometrin kävelyllä. Sitten pikku hiljaa harkita juoksemistakin ja/tai lenkkien pidentämistä.

  • jennie kirjoitti:

   Aamulenkki on hyvä tapa aloittaa päivä, tai yleensä aamuliikunta 🙂 Tsemppiä hurjasti aloittamiselle, alussa vaatii varmasti sisua!Ja vielä muuten aiheesta, niin tosiaan tässähän kirjoitin maksimissaa kaksi kertaa viikossa tapahtuvasta tyhjällä vatsalla liikkumisesta ennen aamiaista. Kuten kommenteissa ilmi kävikin niin rankempi liikunta vaatii jo evästä alle.

 10. Anonymous kirjoitti:

  Kuljen pyörällä töihin joka päivä, matkaan kuluu noin 30min. Rakastan sitä! (Katsotaan mitä sanon kun alkaa tulla räntää :D) Samoin iltapäivällä 30 min takaisin ja on paljon pirteämpi olo kuin silloin kun kuljin autolla. Lähes aina vaati pienet tirsat töistä kotiin päästyä, että jaksoi edes ajatella mitä tekisi seuraavaksi. Työmatkapyöräily on ihana tapa aloittaa aamu. Tämä siis ihan liikunnan ja ulkoilun kannalta, aamupalan syön aina ennen lähtöä enkä mtään rasvanpolttoa näillä pyöräilyillä ole tavoitellutkaan. Huomaamatta kertyy 5h viikossa.

 11. Anonymous kirjoitti:

  Hei, minua kiinnostaa, että lähdetkö aamulenkille ihan mielellään vai onko se lähinnä ”pakko” jos haluat laihtua ja pitää kroppasi kunnossa? Ja miten muuten on viikkoliikuntasi suhteen? Olen jonkinverran lukenut blogiasi ja mielestäni kuitenkin liikut melko paljon viikossa. Itse pidän hyvänä viikkona sellaista jolloin jaksan käydä 3 x salilla ja ehkä siihen lisäksi kerran lenkillä. Ja todellakaan aina ei ole kiva lähteä, mutta yleensä kuitenkin liikunnan jälkeen on hyvä mieli ja voi olla ylpeä itsestä, että tuli lähdettyä. Keväällä aloitin jälleen kuntoprojektin tavoitteena elämäntapa johon kuuluu säännöllinen liikunta ja terveellinen ruoka. Kevään ja kesän sitä onkin helpompi noudattaa, mutta syksyn tullen se käy haasteelliseksi. Pimeys ja kylmä ei vaan ole minua varten, mieluummin käpertyisin sohvalle viltin alle hyvän kirjan ja karkkipussin kanssa.

  • jennie kirjoitti:

   Talven varalle on tosiaan ihan muita suunnitelmia kuin aamulenkkeily 😉 Jokatapauksessa, viikottainen liikuntamääränihän vaihtelee 8-15h välillä (no 15h on ehkä ollut kerran), anyway, liikun siis sen verta kuin tuntuu hyvältä. olen oppinut aika hyvin tunnistamaan milloin liikkeelle ei oikeasti kannata lähteä ja milloin kyse on vain mukavuudenhalusta olla tekemättä jotain. Eihän sinunkaan liikuntamääräsi ole vähäinen lainkaan vaan neljä tehokasta harjoitusta! Ole ylpeä niistä ja itsestäsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.