Hae
My Project Is Me

Harrastan juoksemista mutten ole juoksija

Harrastan juoksemista mutta en miellä itseäni juoksijaksi. Ehkä se johtuu siitä, että en edelleenkään tuosta-noin-vaan juoksentele kympin tai edes vitosen lenkkiä. Vieläkään, vaikka tämä on jo kolmas talvi kun lenkkipolkuja juoksuaskelin tallaan.

Todellisuudessahan kuitenkin olen juoksija siinä missä kuka tahansa muukin juoksemista harrastava. Juoksen säännöllisesti jo kolmatta talvea ja vaikka ehkä tässä samalla menetän kaikki uskottavuuden rippeeni juoksuharrastajana, ajattelen että varmasti vertaistuelle tälläkin saralla on tarvetta. Juokseminen ei ole siis aina mitenkään erityisen helppoa – ainakaan minulle.

Juokseminen ei aina ole helppoa ja mukavaa

Juokseminen ei aina ole helppoa ja mukavaa mutta yritän tehdä siitä itselleni sellaista. Yksi keino, minkä olen vuosien varrella oppinut on edetä riittävän rauhallista vauhtia. Kun vauhti on maltillinen, jopa hidas, pysyvät sykkeet matalammalla. Ja kun syketaso on matala(hko), jaksaa juosta kauemmin. Jos taas menee liian kovaa, tulee stoppi aika nopeasti. Ja näin käytännön esimerkkinä niin tottahan se on että kävellä jaksaa huomattavan paljon pidempään, kuin vaikka sillä vauhdilla millä täysiä juoksisi.

 

Toinen malttia vaativa asia on hitaan vauhdin lisäksi myös tarpeeksi lyhyet matkat. Muistan itse aloittaneeni aikanaan vain 30sek mittaisilla juoksumatkoilla (tämä oli ihan ohjeistettu asia) kävelyosuuksien välissä. Olisin varmaan pystynyt juoksemaan pidemmänkin matkan, mutta maltillisilla matkoilla meno ei tuntunut rankalta. Ja kun se ei tuntunut rankalta, tuntui juokseminen oikeastaan aika mukavalta.

Juoksemisessa maltti on valttia

Voisi siis sanoa että juoksemisessa maltti on valttia. Juoksulenkillä on todellakin ok vaihdella vauhtia kävelyn ja juoksun välillä sekä muistaa että se oma tahti on myös paras tahti. Ja näillä ohjeilla minäkin edelleen juoksen ja esimerkiksi juuri tänään vaihtelin lenkillä aina kävelystä juoksuun aina kuulokkeista tulevan kappaleen vaihtuessa.

Ja jos aihe kiinnostaa niin aiemminkin olen kirjoittanut ajatuksia juoksemisesta. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *