Hae
My Project Is Me

Näin laihdut varmasti

Moi,

Kuten luvattu niin tänään paljastan satavarman tavan pudottaa painoa ja onnistua painonpuodtusprojektissa pysyvästi. Ja hei, ihan tahallani hehkutan tapaa satavarmaksi ja olen otsikoinut postauksen päivälehtien lööppien tapaan. Älkää ottako turhan vakavasti ja/tai henkilökohtaisesti.

Kuten eilen kirjoitin niin dieettiviidakkoon on helppo eksyä ja tapoja tavoitella lopputuloksia on varmaan lähes yhtämonta kuin on laihduttelijaakin. Jotta painonpudotus kuitenkin onnistuu pysyvästi niin ainoa oikea tapa on valita sellainen metodi, joka sopii itselle. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa sitä että ajatus ruokavalion noudattamisesta ei aiheuta suuria vaikeuksia tai että se ei sodi kaikkia omia ajatuksia vastaan. Jos ohjeisiin kuuluu paljon sellaista jota et voi käsittää tai jonka kyseenalaistat, kannattaa miettiä jotain muuta lähestymistapaa. Tämä valittu polku on kuitenkin loppujen lopuksi sellainen, jota noudatat loppuelämäsi ajan.

Koska loppuelämä on jokseenkin pitkä ajanjakso nousee tärkäksi myös osata soveltaa oppimaansa käytännössä. On olemassa ohje, jota noudatat jonkin aikaa mutta entä sen jälkeen? Et todennäköisesti syö aina ja ikuisesti ihan samalla tavalla mutta jotenkin tämän ohjeen olisi muunnuttava jokapäiväiseen elämään sopivaksi. Tästäkin syystä on siis ensiarvoisen tärkeää osata valita sellainen tapa, joka sopii itselle. Siinä missä mahdollisesti aloitat jollain tiukemmalla ”kuurilla”, muuttuu se jossain vaiheessa hieman höllemmäksi uusia oppeja soveltaen. Ja samaa mallia kulkee käytännössä koko elämämme; On höllempi lomakausi, jota seuraa hieman kiristellympi kausi kun lomakiloja karkotetaan. On syntymäpäiväjuhlat ja seuraavana päivänä syödään taas vähän kevyemmin.

Koska uusi dieettisi muuntuu ennen pitkää uudeksi elämäntavaksi, on dieetin itsensä noudattamisen oltava jokseenkin mukavaa puuhaa. Liika kärvistely ja vaikeudet eivät johda mihinkään, ainakaan pitkäkestoisesti. Niinpä siis siis itse matkasta tulisi muistaa nauttia ihan samaan tapaan kuin siitä päämäärästäkin sitten aikanaan. Loppujen lopuksi mikäänhän ei muutu dieettikauden ja loppuelämän välillä paitsi oma vaatekoko.

Täytyy kuitenkin muistaa olla realistinen. Jos olet ylempänä miettinyt että haluat sellaisen tavan laihtua, jossa saa syödä suklaata ja hampurilaisia päivästä toiseen niin joudut miettimään uudelleen. Molemmat voivat toki kuulua ruokavalioon kohtuullisissa määrin, ei joka päivä eikä välttämättä edes joka viikko, mutta kohtuullisissa määrissä kuitenkin. Tässä vaiheessa kannattaa myös muistaa soveltamisen jalo taito sillä molemmista on mahdollista nauttia myös hieman terveellisemmässä ja/tai kevyemmässä muodossa.

Aiheesta voisi jatkaa vielä paljon, pitkään ja hartaasti mutta minä lopetan tähän. Nykyiset elämäntavat ovat saattaaneet sinut tähän pisteeseen, parannettu versio vie sinut seuraavaan.  Joskus se oikea ei osu kohdalle kuin kokeilemalla useita. Ja toisinaan vaikka se oikea olisikin löytynyt, niin yhteiselo ei suju ihan niin ruusuisasti kuin olisi kuvitellut. Tällöin täytyy työstää hieman enemmän (kuten minä edellisen puoli vuotta) mutta jonain päivänä sitä taas huomaa että arki sujuu entiseen malliin. Ajan myötä tarpeet saattavat myös muuttua, joten se mikä toimi kymmenen vuotta sitten ei välttämättä olekaan oikea ratkaisu enää tänä päivänä. Kaikenkaikkiaan tärkeintä on siis valita sellainen tapa, jota jaksaa noudattaa pidemmän aikaa, joka tuntuu hyvältä ja johon uskoo itse.

ps. Ja vielä loppuun muistuttelen kaikkia että minä en ole sen enempää ammattilainen kuin kukaan teistä ja osaan nähden mahdollisesti jopa vähemmän. Teksti puoltaa minun ajatuksiani pysyvästä painonhallinasta ja eritoten painonpuodttamisesta.

6 kommenttia

 1. Krista kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus. Aiheestahan voisi tosiaan kirjoittaa vaikka kuinka pitkän opuksen…. Jokaiselle on varmasti se oma tapa laihtua, itseään kuuntelemalla se varmasti löytyy. Minulla tämä on ollut kokonaisvaltainen elämänmuutos, joka alkoi parisen vuotta sitten 2,5 vuotta kestäneen aivoleikkauskierteen jälkeen. Aloitin Superdieetin kanssa, sen jälkeen siirryin noudattamaan sovelletusti Go Fat Go- ruokavaliota, mutta nyt olen löytänyt sellaisen ”kultaisen keskitien”, enkä ole liian ankara itselleni (ravintohommista ehti jo muodostua ortoreksia ja pakonomainen kontrolli valtasi ajatukset, joista olen nyt pyristellyt eroon), vaan koitan pitää järjen mukana ja sallin itselleni herkuttelun kohtuuden rajoissa silloin tällöin- koska saahan sitä nyt joskus herkutella;) Liikkuminen on tullut taas isoksi osaksi elämää, ja nautin siitä todella!
  Kaikki kun vain muistaa pitää terveen maalaisjärjen mukana niin varmasti onnistutaan! 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Ihana kuulla, siis tuo sinun selviytymistarinasi liiasta terveellisyydestä takaisin tavalliseen terveellisyyten. Tuossa lopussa se suuri salaisuus varmaan piileekin, eli maalaisjärki 🙂

 2. Oona kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus! Itse olen laihtunut n. 0,5 kg/vko kahdeksan viikon ajan eli yhteensä 4kg. Painoindeksini on 21,2 eli ei ihan törkeästi ookaan sitä mistä pudottaa. Tavoitteena olisi kuitenkin laihtua vielä toinenkin 4kg. Minä olen laihtunut liikkumalla 6 krt viikossa ja pitämällä viikossa yhden herkuttelupäivän. Muina päivinä syön vain niin että kalorit pysyy kurissa. En mieti sen enempää onko hiilaria tai rasvaa vaan lähinnä, että ruokavalio on monipuolinen ja sellainen, että sillä jaksaa päivän läpi.Tapa on ollut minulle paras koska rakastan liikuntaa, mutta myös ruokaa. Ajatus siitä, että pitäisi olla monta kuukautta ilman mitään hyvää saisi minut varmasti luovuttamaan alkumetreillä! Tsemppiä sinne suuntaan 🙂

 3. Salla kirjoitti:

  ”Nykyiset elämäntavat ovat saattaaneet sinut tähän pisteeseen, parannettu versio vie sinut seuraavaan.  ”

  Tosi hyvin sanottu!

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos. sen verran haluan vielä tässä jatkaa että elintavathan ovat voineet olla ihan kohdallaankin mutta jossain vaiheessa ne eivät välttämättä enää tuokaan haluttua tulosta ja on aika päivittää itsensä seuraavaan versioon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.