Hae
My Project Is Me

Kasvikunnan aarteita

Moikka,

On varmaan käynyt ilmi että syön päivittäin kasvikunnan tuotteita, niin kasviksia kuin hedelmiäkin. Suositusten mukainen määrähän on puoli kiloa päivässä ja pääsääntöisesti tämä täyttyy kohdallani. Kasvikunnan tuotteiden runsas tai riittävä syöminen on painontarkkailijalle tärkeää  niiden keveyden vuoksi. Jos ei tahdo siirtyä ihan liha-kasvislinjalle niin lisäämäällä näitä ruokavalioon, keventää annoskokoa ihan huomaammattaan. On nimittäin tutkittu että ihminen syö ruokaa määrällisesti suunnilleen saman verran joka aterialla, riipumatta energiatiheydestä (kaloreista).  Elikkä lisäämällä kasviksia aterialle syöt vähemmän jotain ”huonompaa” ruokaa. Lisäksihän kasvikset ja hedelmät ovat muutoinkin suositeltavia niiden sisältämien erilaisten ravintoaineiden vuoksi.

Jotta näistä luonnonantimista saataisiin maksimaalinen hyöty suositellaan niitä syötäväksi tuon puolen kilon päiväannoksen lisäksi viitenä eri värinä. Eri värien syöminen  edesauttaa saamaan mahdollisimman monipuolisesti erilaisia vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita (eri väriset tuotteet sisältävät siis eri yhdisteitä).  Tämä viiden värin yhteensaattaminen päivätasolla tuo itselleni haastetta ja senpä vuoksi päätin tähän vähän tehdä listaa erilaisia värejä edustavista tuotteista.

kuva: http://weheartit.com/entry/7388167

Vihreä: 
Vihreää tulee itselläni syötyä kiitettävästi lähinnä salaatin muodossa. Salaattejahan on sen sata erilaista versiota ja niitä vaihtelemalla saa ihanasti lisää makua ja vaihtelua ruokavalioon. Kurkkua käytän myös päivittäin. Muita itse käyttämiäni vihreitä tuotteita ovat herneet, vihreät pavut ja parsakaali.

Punainen: 
Punainenkin väri kuuluu päivittäiseen ruokavaliooni, lähinnä tomaatin muodossa. Joskus harvemmin syön myös punaista paprikaa. Lisäksihän päivittäin juomani smoothie on jokatoinenpäivä marjapohjainen, jolloin punaista väriä saan myös sieltä.

Keltainen/Oranssi: 
Olen viimeaikoina pitänyt jääkaapissa valmiina myös porkkanaraastetta, jota lisään salaattipohjaani. hedelmäsmoothie on pohjaväriltään keltainen ja sisältää muun muassa papaijaa ja ananasta.  Lisäksi pidän sitrushedelmistä, mutta niitä tulee syötyä melko satunnaisesti.Valkoinen/Ruskea: 
Valkoista väriä olen syönyt lähes päivittäin joko sipulin tai omenan muodossa. Lisäksi pidän sienistä, joskin syön niitä melko harvoin.

Purppura/Sininen:
Sitten on tämä kaikista vaikein väriyhdistelmä. En todellakaan syö mitään tämän väriryhmän edustajaa päivittäisellä tasolla, tai edes viikotasolla, kuin kausiluontoisesti  tummia viinirypäleitä. Lisäksihän on olemassa  ainakin punakaalta, punajuurta, punasipulia ja punaisia perunoita. Sekä marjapuolen herkut mustikka ja boysenmarja sekä punainen karviainen.  Pyrin ehdottomasti parantamaan tapani.

kuva: http://weheartit.com/entry/2714026

Todellisuudessahan näitä eri ainekombinaatioita saa ristiin rastiin eri kasviryhmistä. Tuo väriajattelu on luotu helpottamaan arkea meille tavallisille terveydestään kiinnostuneille ihmisille ihan samaan tapaan kuin ravinto-ainetaulukot. Mitä monipuolisemmin syöt, sitä terveellisemmin syöt.

Tarkempaa tietoa eri kasvisten terveysvaikutuksista elimistöön voi muuten lukea muunmuassa täältä: http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Page.aspx?id=1048200. Asiasta oikeasti kiinnostuneille suosittelen myös Pirjo Saarnian kirjaa ruoan terveysvaikutukset. Kirja sisältää joskin tieteellistäkin ja pikkutarkkaa tekstiä eri ainesosien vaikutuksesta elimistöömme mutta myös ihan ymmärrettävästi selitettyjä asioita.

2 kommenttia

  1. Anonymous kirjoitti:

    Löysin sun ihanan blogin toissapäivänä ja nyt oon lukenu sitä alusta tähän päivään asti ! 🙂 Itelläkin tavoitteena ”kesäkunto”, siis elämäntaparemontti niin että kroppa ois kunnossa ens kesälle 🙂 sun blogi on todella tsemppaava !! Mistä oot hankkinu noi Jillianin jumppa dvd:t ? Saako muuten kysyä minkä ikänen oot ? Vai onko se jo tullu ilmi jossain … ? Jatka samaan malliin ! 🙂

  2. jennie kirjoitti:

    Oho anonyymi, sinähän olet ollut ahkera lukija 🙂 Tilasin nuo dvd.T ihan vain amazon. uk:lta. Siellä oli bonuksena sellainen tarjouskampanja että kun tilaa £25 niin saa ilmaisen toimituksen. Taitaa olla siellä edelleen mutta kannattaa olla tarkka, ei koske näin ulkoeurooppaan tilattuna todellakaan kaikkia tuotteita jotka tarjouksen piiriin muutoin kuuluvat.En ole ikääni maininnut kun olen jotenkin arka sen suhteen :/ Kuulostaa ehkä tavattoman hölmöltä kun olen painon ja kaiken jakanut mutta ikääni en uskalla:D Sanotaan vaikka näin että en ole ihan niin nuori kuin miltä näytän mutta kuitenkin alle kolmekymppinen..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.