Hae
My Project Is Me

Aurinkoinen Porkkana-appelsiinikeitto

Vielä on talvea jäljellä, vaikka kirkkaasti paistava aurinko jo antaakin häivähdyksen keväästä. Ja kevättä tarjoilee myös porkkana-appelsiinikeitto, joka keiton tavanomaiseen tapaan mukavasti lämmittää mutta minkä maku tarjoaa keväisen tai jopa kesäisen tunnelman.

Keväisen maun salaisuus löytyy tosiaan appelsiineista, joiden maku on tähän aikaan vuodesta ehkä parhaimmillaan ja mehevimmillään. Jos siis keskelle talvea kaipaa pientä piristystä myös ruokalautaselle, suosittelen testaamaan tätä aurinkoisen pirteää porkkana-appelsiinikeittoa.

porkkana-appelsiinikeitto

 

Porkkana–appelsiinikeitto

2tl öljyä

1 pieni viipaloitu purjo

1kg porkkanoita

200-300g perunaa tai bataattia

(0,5dl kuivattuja punaisia linssejä)

300ml appelsiinimehua (vastapuristettua tai muutoin laadukasta mehua)

500-800ml kasvislientä

suolaa, pippuria, silputtua korianteria

 

Kuori ja viipaloi kasvikset. Lisää kattilaan öljy ja pehmennä siinä purjo öljyn lämmetessä. Lisää kasvisliemi (tai vesi +kasvisliemikuutio) ja pilkotut, kuoritut kasvikset sekä halutessasi huuhdellut linssit ja mausteet. Lisää nestettä niin paljon, että kasvikset peittyvät. Anna keiton kiehua noin 20min ja soseuta sauvasekoittimilla. Lisää appelsiinimehu ja lisää tarvittaessa vettä, jos keitto on jäänyt liian paksuksi. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa enemmän.

porkkana-appelsiinikeitto

 

keitossa maistuu kevät ja appelsiini

Valmis porkkana-appelsiinikeitto maistuu vahvasti appelsiinilta, joten on tärkeää, että käytät laadukasta appelsiinimehua, jos siis käytät valmista mehua.Tällä voit joko pelastaa tai pilata keiton (usko pois, kokemusta nimittäin on).

Tarjoiltaessa rahka ja fetajuusto sopivat makuun täydellisesti ja tuovat myös aterialle tärkeää proteiinia. Proteiini lisää keiton kylläisyysarvoa ja sitä voi halutessaan piilottaa keittoon jo linssien muodossa. Pienellä määrällä, kuten tässä, linssien ominaismaku ei tule keitosta läpi lainkaan vaan aurinkoinen appelsiini on keiton päällimmäinen makuelämys. Päälle voi vielä silputa hieman korianteria oman makuun sopivasti.

 

Tämän keiton alkuperäinen resepti on Soppa-kirjasta, mistä on lähtöjään myös muun muassa tämä afrikkalainen bataattikeitto sekä brittiläinen palsternakka currykeitto. Olen kuitenkin hieman modifioinut reseptiä hieman saaden siitä ruokaisamman, rakenteeltaan paksumman ja nopeammin valmistuvan. Ei muutakuin herkullisia hetkiä keväisestä ja aurinkoisesta porkkana.appelsiinikeitosta nauttien.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.