Hae
My Project Is Me

Kun vauva ei itke – toisenlainen synnytyskertomus

Jokaisella meistä on jonkinlainen mielikuva synnytyksestä, joko omakohtainen, kaverilta kuultu tai elokuvista opittu. Synnyttyään pienokainen parkaisee haukattuaan happea ensikerran ja pian sen jälkeen hänet nostetaan uunituoreen äidin syliin. Koska lähes kaikkialla, synnytysvalmennuksia myöten, synnytyskertomus etenee kuvailemallani tavalla ja muissa tapauksissa on jotain pahasti vialla. Kun vauva ei synnyttyään päästää pihahdustakaan, vastasynnyttänyt hätääntyy ymmärrettävistä syistä helposti ja pelkää pahinta. Miksi minun vauvani ei itke?

Minun vauvani ei siis itkenyt ja haluan jakaa tarinani ja tuoda samalla yleisempään tietoon että onneksi aina ei tarvitse pelätä pahinta. Lapseni syntyi täysiaikaisena muutaman päivän yli lasketun ajan aivan normaalikokoisena. Syntymä oli nopea,  vain  11 minuuttia sairaalaan sisäänkirjautumisesta mutta pian tämän jälkeen meidät erotettiin ja sain hänet vierelleni seuraavankerran vasta 12h päästä. Vauvan lastenosastolle siirtymisen jälkeen minut siirrettiin vastasynnyttäneiden osastolle jossa siis katselin muiden uunituoreiden äitien ja vauvojen yhteisiä hetkiä – minä ilman vauvaani.

P1160662

Huoneen täytti hiljaisuus ja tyhjyys

Synnärin täytti hiljaisuus ja tyhjyys

Pieni vietti elämänsä ensimmäiset tunnit lämpölampun alla lisähappea saaden, sillä ennen syntymäänsä hän oli kakannut lapsiveteen ja juonut tätä. En ihan tarkalleen tiedä mitä kaikkea ensimmäisen 12h tunnin aikana tapahtui mutta elimistö puhdistettiin ja varmistettiin että hän pystyy hengittämään itsenäisesti kun lisähappi lopetettiin. Osastolla sain luonnollisesti vierailla niin usein kuin halusin ja usein siellä kävinkin.

Kun vauvan syntyessä tajusin, ettei lapsi itkekään oli synnytyksessä avustaneiden kätilöiden toiminta tavattoman tärkeää. He pitivät huolen siitä, etten minä joutunut paniikkiin puhumalla koko ajan siitä, että vauva kyllä hengittää mutta raskaasti. He kertoivat myös useaan otteeseen, rauhalliseen äänensävyyn, syyn raskaaseen hengitykseen ja kertoivat kaiken olevan ihan kunnossa. Vaikka hieman pelotti, oli tähän helppo uskoa.

Kaikki tosiaan päättyi hyvin ja pieni kykeni itsenäiseen hengittämiseen jo melko pian. Se onnen määrä kun käärö minulle tuotiin, on sanoinkuvaamatonta. Tässä vaiheessa haluan esittää kiitokseni osaavalle henkilökunnalle Kätilöopiston sairaalassa, niin lääkäreille kuin kätilöille ja hoitajille. Yhtälailla kiitosta täytyy antaa terveydenhuollolle yleensä, sillä ilman tätä teknologiaa ja hyvinvointivaltion mahdollisuutta tarina olisi mahdollisesti päättynyt jotenkin muutoin. Vaikkei kokemani koovin harvinaista edes ole niin onneksi suurinosa synnytyksistä etenee ilman minkäänlaisia haasteita. On kuitenkin hyvä myös tietää että jos jotain poikkeavaa sattuu, olemme me täällä hyvissä ja osaavissa käsissä.

P1160688

IMG_0343

20 kommenttia

 1. lotta kirjoitti:

  taidan olla vähän herkällä päällä kun aloin itkeen tätä lukiessa 🙁 onneksi kaikki kuitenkin on kunnossa ja meni hyvin<3 onnea vielä pikkuprinsessasta! oma pikkuprinsessani täytti juuri vuoden :)<3

 2. Elea kirjoitti:

  Täällä toinen herkistelijä :’) . Ihanaa että kaikki sujuikin hienosti. Tiiän tunteen ku kohta synnytyksen jälkeen sanotaan että kaikki ei ole kunnossa. Eri tilanne siis ollut minulla mutta voi luoja sitä pelon tunnetta…muistan.

  Tuo kuva missä pidät vauvaasi sylissä… <3 *snif*

  Onnea vielä koko perheelle!!!

  • jennie kirjoitti:

   Voi kiitos <3 Täällä8kin) selvittiin tosiaan onneksi vain säikähdyksellä ja arki on alkanut ihan normaalisti

 3. Taru kirjoitti:

  Onnea koko perheelle! <3
  Minä myös herkistyin tekstiä lukiessa, samanlaisia kokemuksia kun on…vaikka minun lapseni itki syntyessään, vietiin hänet silti vastasyntyneiden teholle, jossa ensimmäiset viikot menivät…Vasta kolmantena päivänä sain hänet syliin <3

  • jennie kirjoitti:

   Kolme päivää on toooodella pitkä aika tuoreelle äidille kun jo tuo 12 tuntinenkin tuntui siltä. Onneksi teilläkin (oletettavasti) kaikki päättyi lopulta hyvin <3

 4. Camma kirjoitti:

  Mitä nyt muutaman tipat tirautin kun luin tätä. <3 ihanaa että vauvalla on kuitenkin kaikki hyvin eikä mistään pahemmasta ollut kyse.
  Onko muuten salaisuus minkä kokoinen vauva oli kun syntyi? 🙂

  Runsaimmat onnittelut vielä pikkuisesta! <3

 5. Kia kirjoitti:

  Onneksi kaikki meni hyvin <3 Onnea aivan suloisesta kääröstä <3

 6. Linda kirjoitti:

  Voi hitsi, olipa teillä dramaattinen alku, onneksi ei kuitenkaan mitään vakavaa. Mahtoi olla ikävä tunne kun pieni ei huutanut. Kaikkea hyvää kevääseenme!

  • jennie kirjoitti:

   Ei onneksi tosiaan mistään vakavasta ollut kyse eli voisipa sanoa että säikähdyksellä selvittiin <3

 7. emmakaisa kirjoitti:

  <3

 8. fityoutoo kirjoitti:

  No itku tuli. Pelkäsin otsikon perusteella pahinta ja menin aivan paniikkiin! Vaikka en sua oikeastaan kovin hyvin tunne, niin kovasti oon myötäelänyt varsinkin kun omasta synnytyksestä on vasta 3kk. Aivan ihanaa että ootte kunnossa!!! Olisi ihana pitää vauvatreffit kun ootte kotiutuneet kunnolla :).
  Terkuin, Katri

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos Katri <3 Vauvatreffit kuulostaa ihanalta idealta kun säätkin tästä alkavat lämpenemään eikä meilläkään nyt niin paljoa tuota välimatkaa oikeasti ole 🙂

 9. Essi kirjoitti:

  Ihanaa, että selvisitte noin ”pienellä” ja nopeasti! Kauheen vähän ihmiset kertoo tosiaan näistä ei-niin-normaaleista-aluista. Mun mielestä sairaala on tosi raastava tossa tilanteessa, kun itse olet osastolla ilman vauvaa ja kaikilla muilla se on vieressä.. Samassa huoneessa kuuntelet sitä muiden vauvakuplaa ja mietit vaan että miks just minä.. Itse olin vuosi sitten kaks yötä ilman vauvaa osastolla ja sitten kirjasin itseni ulos.. Vauva tosin oli vielä reilun pari viikkoa osastolla, mutta kotona miehen vieressä sai sentään muutaman tunnin unta. Kierros kaksi edessä ihan lähi viikkoina ja niiiiiiin kovasti toivon ”normaalia” alkua tälle kaverille.. Ja toki myös meille vanhemmille 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Esikoisen kohdalla tällaiset kokemukset ovat varmasti vielä moninkertaisesti pelottavampia esikoisen kohdalla kun kaikki on muutenkin niin uutta ja outoa. Toivotaan tosiaan että kaikki sujuisi seuraavan tulokkaan kanssa ”normaalisti” <3

 10. Tiina / Fit Fat Mama kirjoitti:

  Hui, onneksi kaikki lopulta meni hyvin! Onnea pienestä <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.