Hae
My Project Is Me
Kaupallinen yhteistyö

Olenko geneettisesti altis lihomaan?

Kaupallinen yhteistyö: Evogenom Oy

Sain jokin aika sitten tutkittavakseni taannoin tekemäni Evogenom Premium -geenitestin tulokset. Jos et ehkä muista aihetta, tai asia on mennyt ohi, niin toukokuun alkupuoliskolla pääsin kotioloissa tekemään helpon, sylkinäytteestä analysoitavan geenitestin. Testin tuottaa Jyväskylässä toimiva bioteknologian yritys Evogenom. Tähän ensimmäiseen aihetta käsittelevään postaukseen pääset tästä linkistä.

evogenom geenitesti

 

Minulla on sukuni geenit

Kun minulle tarjoutui mahdollisuus päästä tekemään Evogenom Premium -geenitesti, en epäröinyt lainkaan. Jokainen meistä tietää jo perusbiologian tunneilta kuinka perimä, eli geenit, vaikuttaa esimerkiksi silmien- ja hiusten väriin, altistumiselle erilaisiin sairauksiin ja kyllä, myös painonhallintaan. Olinkin juuri jokin aika ennen testin tekemistä kuunnellut myös aihetta käsittelevän podcast-jakson ja olin suorastaan häkeltynyt siitä tosiasiasta että julkaisuhetkellä erilaisia painonhallintaan vaikuttavia geenitekijöitä oli tiedossa jo noin tuhat.

Minussa on paljon samaa kuin suvussani ja joiltain osin osaan sanoa ihan sen suurempia tutkimuksiakin, että minulla on sukuni geenit ja kaksoisleuka on tästä hyvä esimerkki. Geenitutkimuksesta saatu data on todella laaja ja kilometripostauksen, sekä selkeyden vuoksi, käsittelen tässä postauksessa lähinnä painonhallintaan liittyviä seikkoja. evogenom premium geenitesti

Olenko geneettisesti altis lihomaan

Ei, en ole. Sellaista geenivastinetta ei ainakaan näissä tuloksissa käynyt suoraan ilmi. Sensijaan edustan kuitenkin geneettisesti sellaista perimää, jolla on taipumusta olla hieman keskivertoa suurempikokoinen ja jolle ruoka niinsanotusti maistuu. Olenkin vitsaillut useasti blogihistoriani aikana kuinka minusta tuntuu että vatsalaukkuni on pohjaton ja syön verrattain kookkaita annoksia. Tämän Evogenom geenitesti todensi sen että näin todellakin on. Tutkimuksessa todettiin, että minun näläntunteeni on jonkinverran korostunut ja ruokahaluni on suurempi kuin keskivertoyksilöllä. Lisäksi tutkimus toteaa että saadakseni ruoasta samanverran mielhyvää kuin joku toinen henkilö, joudun syödä määrällisesti enemmän. Lisäksi olen altis napostelulle, vaikka sille ei olisi tarvetta sekä perso makealle.

En kuitenkaan tosiaan kuulu perintötekijöiden puolesta ryhmään, jonka edustajat olisivat erityisen alttiita painonnousulle mutta minulla ei myöskään ole tutkimusten perusteella erityistä suojaakaan painonnousua vastaan. Olen siis ihan tavallinen tyyppi, isolla ruokahalulla.

geenitesti ja laihduttaminen

 

Voiko tuloksiin luottaa?

Kuten kirjoitin jo aika alaussa, en ole käsitellyt tässä postauksessa kaikkea saamaani dataa. Saamani analyysin perusteella on kuitenkin ollut useampi seikka mitkä ovat puhuneet sen puolesta, että tutkimustulokset ovat oikeita. Kerroinkin jo yhden esimerkin, eli tuon valtavan ruokahalun, minkä olin huomannut jo kohdallani ennen tulosten saantia.  Toinen tällainen esimerkki on altistumisriski raskausdiabetekseen, mikä minulla on siis yhdessä kolmesta raskaudesta todettu. Lisäksi oli maininta korkeammasta riskistä korkean verenpaineen ja runsaan suolan käytön suhteen, mikä on ihan todellisuutta suvussani.

Yksi mielenkiintoinen esimerkki liittyy hiilihydraatteihin ja siihen että kannattaako minun suosia ruokavaliota missä on niukasti hiilareita ja enemmän rasvaa vai mahdollisesti toisinpäin. Ehkä muistat, että kokeilin muutama vuosi sitten ketodieettiä ja rajoitin ensimmäistä kertaa elämässäni hiilihydraattien saantia rajusti. Vaikka ruokavalion noudattaminen tuntui helpolta ja ajattelin jatkavani jonkinlaisella hiilihydraattien rajoittamisella loppuikäni, oli kroppani toista mieltä. Ruokavaliomuutos ja hiilareiden raju vähentäminen saivat aikaan kropassani jonkinlaisen shokkitilan, minkä seurauksena esimerkiksi kärsin rajusta hiustenlähdöstä. Evogenom Premium geenitestin perusteella, minulle sopii parhaiten ruokavalio mikä sisältääkin enemmän hiilihydraatteja kuin rasvaa.

evogenom

Geenitestin tulokset eivät ole tuomio

Vaikka geenitestin tulokset ovat joiltain osin radikaalit, niin ne eivät ole tuomio. Geeniperimää ei voi muuttaa mutta esimerkiksi ympäristöllä ja elintavoilla on valtavan suuri merkitys sille, milliseksi vaikka vartalomme muovautuu. Perimällä on merkitystä mutta ne valinnat teemme kuitenkin me jokainen itse. Sensijaan, geenitutkimus voi auttaa ymmärtämään oman kehon toimintoja paremmin ja tekemään jatkossa ehkä fiksumpua valintoja omaa kehoa aidosti kuunnellen.

Evogenom Premium -Geenitesti tarjoushintaan

Minusta tämä kaikki oli, ja on, äärimmäisen mielenkiintoista. Jos sinustakin niin koodilla JENNIPREMIUM saat Evogenom Premium –geenitestin tarjoushintaan 149€ (norm. 290€). Koodi on voimassa ajalla 21.6-4.7.2021 (EDIT! Tarjousta jatkettu kysynnän vuoksi viikolla eli 4.7.2021 saakka alkuperäisen 28.6 sijaan, you’re welcome 🙂 )

premium geenitesti

 

Kaupallinen yhteistyö: Evogenom Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.