Hae
My Project Is Me

Laihduttaminen

Kiitos jokaisesta kannustavasta kommentista ja ajatuksesta, jonka sain laihdutuspäätöstäni koskien. Erityisen otettu olen siitä, että motiivejani tai päätöstäni ei kyseenalaistettu. Tämä osoittaa että te lukijani olette keskimääräistä fiksumpia tai sitten olen osannut ilmaista itseni suhteellisen selkeästi (epäilen ensimmäistä). Koska pelkän kirjoitetun tekstin perusteella saattaa jäädä kuitenkin epäselvyyksiä ja väärinkäsityksiä, haluan yrittää selkeyttää mitä itseasiassa tarkoitan, kun puhun laihduttamisesta.

Laihduttaminen sanana koetaan monesti edelleen jonkinasteiseksi kuuriksi, jossa keinoja kaihtamatta tavoitellaan jollain lailla pienempää kehoa. Menetelmiä tämänkaltaisessa skenaariossa on varmaan yhtä monta kuin on laihduttajaakin mutta yhtä kaikille on se, että oma kroppa pienenee. Laihdutusaika on juuri sen pituinen kuin se on, yleisimmillään jotain muutaman kuukauden ja vuoden väliltä. Vaikka oman projektini leikkisästi nimesin puolen vuoden superdieetiksi, erästä tunnettua TV-formaattia mukaillen, ei tekemisilläni ole muutoin minkäänlaista tekemistä edellä esitetyn laihduttamisen kanssa kuin että tavoitteena on pienempi ja timmimpi kroppa.

laihduttaminen

laihduttaminen_2

Laihduttamisen sijaan kehotetaan yleiskielessä nykyään elämäntapamuutoksiin, joita voi noudattaa läpi elämän. Minulle tämä on yhtä kuin laihduttaminen jos näiden muutosten on tarkoitus tähdätä siihen pienempään kroppaan. Olen joskus julkaissut tekstin siitä, kuinka laihduttaminen parhaimmillaan muuttuu elämäntavaksi, eivätkä ne tehdyt valinnat enää johdakaan laihtumiseen vaan ainoastaan ylläpitävät tavoitettua tilaa. Ihan konkreettisena esimerkkinä otetaan vaikka henkilö, joka ei ole aiemmin liikkunut lainkaan. Kun tämä henkilö alkaa viikkotasolla tehdä vaikka kaksi reipasta kävelylenkkiä, nousee hänen kuntotasonsa ja painokin saattaa hieman pudota. Jossain vaiheessa tuo kaksi lenkkiä ei välttämättä enää kehitäkään hapenottokykyä tai solakoita vartaloa vaan kehittyäkseen, on viikkotasolle otettava mukaan kolmas kerta tai nostettava lenkin intensiteettiä. Jokainen muutos tuottaa siis tulosta tiettyyn pisteeseen asti mutta saadakseen lisää muutosta aikaan, on tehtävä jotain enemmän, uusi muutos.

Ja kun puhun laihduttamisesta, tarkoitan nimenomaan rasvaprosentin pudottamista. Toivon koko sydämestäni ettei maailmassa ole enää yhtään henkilöä, joka ajattelee laihduttamista pelkkinä kiloina vaan huomattavasti kokonaisvaltaisempana asiana. Faktaa on, että kun painoa on paljon myös kilot putoavat mutta mitä vähemmän laihdutettavaa on, sitä vähemmän kannattaa vaakaa tuijottaa. Eikä muutaman kilon laihdutus enää ehkä ole varsinaisesti laihduttamista vaan kehonmuokkausta sillä jos hoikka kroppa on löysä, on kyse mitä todennäköisimmin liian vähäisestä lihasmäärästä. Laihduttamisen tavoitteena on siis minusta aina kyse rasvanpoltosta mahdollisimman paljon lihasta säästäen, jotta lopputuloksena on hyvinvoiva ja timmi kroppa.

laihduttaminen

Jotta kyseessä oikeasti on laihtumiseen johtavat elämäntapavalinnat, on tehtävien valintojen oltava mahdollisimman pieniä ja mukavia. Niiden on oltava mahdollisimman huomaamattomia, jotta noudattaminen on helppoa sillä jos se on vaikeaa ja ikävää, tyssää homma alkumetreihin. Joku on joskus sanonut että kehittyminen tapahtuu epämukavuusalueella mutta sen ei minusta tarvitse olla näin. Toki, moni meistä on luonnostaan muutosvastarintainen ja onhan se totta että sohvalla makoileminen suklaata (tai mitä ikinä) syöden on aika kivaa puuhaa mutta niin on moni muukin juttu. Onnistuneessa laihduttavassa elämäntapamuutoksessa on olennaista löytää uusia kivoja juttuja niiden lihottavien tapojen tilalle. Ja kyllä se suklaakin (tai mikä muu herkku tahansa) mahtuu järkevään loppuelämän ruokavalioon mukaan kunhan vain ei liian usein.  Lyhyesti kerrottuna tätä tarkoitan kun puhun laihduttamisesta ja toivon että teksti avasi hieman enemmän omaa ajatusmaailmaani teille lukijoille.

9 kommenttia

 1. Johanna kirjoitti:

  Jipiiiiii!!! Ihanaa kun olet tullut takaisin ja tsemppiä ja aurinkoa projektiin ja tietysti elämään noin yleensäkin. Ilmoittaudun pienemmän ja timmimmän kropan metsästykseen mukaan ja odottelen innolla uusia kirjoituksiasi. <3

 2. Samas kirjoitti:

  ’Puolen vuoden superdieetti’ on mainio idea – siitä on pidempi hyötykin kuin pikadieetistä!

  • jennie kirjoitti:

   Juurikin näin – siinä ajassa ehtii jo oppiakin kaikkea sellaista, jotka toivottavasti jäävät pysyviksi tavoiksi.

 3. Kanssalaihduttaja kirjoitti:

  Kylläkyllä. Jos on tarkoitus laihtua, miksi ei voi suoraan sanoa niin. Luin eilen jostain kirjasta että uuden lajin aloittaminen on AINA elämäntapamuutos. Joten miksei ruokavalionkin muuttaminen. Tai karkkien ja suklaan jättäminen. Mutta ei ne silti tarkoita että laihtuu, tai ainakaan en ole kuullut kenenkään terveen ihmisen laihtuneen vahingossa, päinvastoin!

  Onnittelin juuri itseäni kun en ostanut kaupasta jäätelöä tai karkkia. Ne on ne pienet asiat…

 4. Annabella kirjoitti:

  Hei meillä sama pituus ja lähtöpaino, mulla alkamassa myös samanlainen projekti kun sulla! Eli mukana ollaan ja odottelen mielenkiinnolla uusia postauksia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.