Kevyemmät Joulupiiraiset
Kaupallinen yhteistyö: Versofood
Kaupallinen yhteistyö: Versofood
Sunnuntaina alkaa virallisesti joulukausi, sillä silloin vietetään ensimmäitä adventtia. Olen aiemmin kertonut matkustavani joulunviettoon Skotlantiin, jossa joulun aikaan tarjoiltava minced meat pie innoitti minua valmistamaan jotain vastaavaa meidän perheen joulunavajaisiin.
Näiden piiraisten kevennyksen jujuna toimivat kasvikset, maitorahka ja härkis. Kasvikset korvaavat osan käytetyistä jauhoista ja maitorahka taas vastaavasti osan käytetystä rasvasta. Härkis itsessään sisältää 9% rasvaa, josta tyydytttynyttä on alle 1% eli useisiin jauhelihoihin verraten (jota alkuperäisessä reseptiikassa olisi käytetty), voidaan puhua kevyemmästä tuotteesta.
Mausteiset joulupiiraiset (12kpl)
200g porkkanasosetta (valkoisista porkkanoista)
3,5-4dl (vehnä)jauhoja
1tl leivinjauhetta
1/2tl suolaa
100g voita
50g maitorahkaa
1pkt (250g) härkistä
suunnilleen samanverran peruna/kasvismuussia
1,5tl neilikkaa
0,5tl kuivattua salviaa
suolaa, pippuria
kananmunaa voiteluun
Keitä porkkanat ja perunat sekä muut mahdolliset kasvikset. Anna jäähtyä. Soseuta porkkanat sekä perunat (ja mahdolliset muut kasvikset) erikseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kylmä, pilkottu voi. Nypi tasaiseksi seokseksi ja lisää porkkanasose sekä rahka ja sekoita tasaiseksi. Annostele muffinipellille ja taputtele pohjiksi.
Sekoita täyte sotkemalla yhteen härkis, peruna/kasvismuussi sekä mausteet. Nostele piiraisten täytteeksi.
Kauli lopusta taikinasta kannet valitsemallasi piparkakkumuotilla ja asettele piiraisten päälle. Voitele halutessasi kananmunalla ja paista uunin keskitasolla, 200c, 20-30min. Nauti joko lämpiminä tai kylmänä.
ps.Jos täytettä jää yli, lisää päälle hieman juustoraastetta ja gratinoi uunissa härkis-soselaatikoksi.