Hae
My Project Is Me
Kaupallinen yhteistyö

Analysoidaan ruokapäiväkirjaa

Kaupallinen yhteistyö: al Trainer Miira-Mari Muukkonen*

*Kaupallinen yhteistyö Personal Trainer Miira-Mari Muukkonen*

Olen pitkään ”haaveillut” ajatuksesta että joku itseäni viisaampi, kävisi läpi ruokapäiväkirjaani. Käytän lainausmerkkejä, sillä kyseessä nyt ei ehkä ole ihan todellinen haave, suuri unelma jota kohti olisin tehnyt töitä tavoittaakseni sen mutta kuitenkin asia, jota olen muutamaan otteeseen miettinyt. Olen siitä vuosia sitten maininnut blogissanikin. Olen miettinyt, että olisi mielenkiintoista kuulla mitä joku muu ajattelee syödyn ruoan määrästä (olen aina ollut aika isojen annosten ystävä) ja tietenkin laadusta.

puuro

nugetti

Kuten arvata saattaa, olen viimein tehnyt unelmistani totta, vaikka lähellä oli ettei tätä olisi tälläkään kertaa tapahtunut.  Kun blogissani kerroin laihdustuspätöksestäni, sain yhteydenoton itselleni entuudestaan tuntemattomalta Personal tarinerilta, Miira-Mari (Miikku) Muukkoselta. Hän oli lukenut juttuni ja halusi auttaa minua saavuttamaan tavoitteeni. Joskus ennen, olisin innosta tasajalkaa pomppien ottanut avun välittömästi vastaan mutta tällä kertaa epäröin. Epäröin, koska pelkäsin että en pääsisi toteuttamaan suunnittelemaani dieettiä oman tahtisesti; Pelkäsin että saisin käteeni valmiin ruokaohjelman, jota tulisi noudattaa prikuulleen; Pelkäsin että minuun dieetistäni olisi tulossa jonkun toisen luomus. Jo hyvin lyhyen ajan sisään huomasin kuitenkin pelkoni vääräksi ja huomasin löytäneeni jonkun hyvin samankaltaisella ajatusmaailmalla varustetun minun projektiani tarkastelleen ihmisen. Ja vielä ammattilaisen.

Alusta alkaen oli selvää, etten halunnut tarkkaa ruokavaliota. En halunnut olla sidottu johonkin paperinpalaan mutta halusin niitä ulkopuolisen ajatuksia siitä, miten nykyinen ruokavalioni toimii yhdessä tavoitteen (-10kg) kanssa. Sovimme, että pidän ruokapäiväkirjaa neljän päivän ajan siten, että joukkoon tulee vähintään yksi herkkupäivä. Tässä postauksessa ruokakuvat ovat kaikki noiden neljän päivän aikana syötyjä annoksia. Ohessa myös ote pitämästäni ruokapäiväkirjasta.

ruokapv

Ruokapäiväkirjan pitäminen on haasteellista mutta myös antoisaa. Huomasin itsekin että vaikka kuvittelen syöväni säännöllisesti, saattoi ateriarytmeihin tulla liian pitkiä taukoja. Tämän saman seikan huomasi myös Miikku, ja niinpä säännöllinen ateriarytmi nostettiinkin kehitysehdotukseksi. Toinen mitä nostettiin esiin, oli riittävä hiilihydraattien saanti varsinkin niinä päivinä kun käyn treenaamassa.  Ruokapäiväkirjaa tutkiessa, huomasin itsekin (hieman ohjattuna tosin) kuinka ateriat, joilla hiilarien syönti oli jäänyt vähäiseksi, tuli nälkä huomattavasti nopeammin kuin muilla kerroilla. Kolmantena puhuimme syödyn ruoan määrästä, ei niinkään annosta kohden vaan kokonaisuutena. Sitä monesti kuulee puhuttavan kuinka monen laihduttajan synti on liian vähäinen syöminen. En itse todellakaan uskonut kuuluvani tähän ryhmään, päinvastoin mutta uskottava se on: Voisin syödä muutaman sata kaloria enemmänkin. Näiden muutamien asioiden huomioimisen tarkoituksena on auttaa minua jaksamaan paremmin arjen keskellä ilman että verensokeriin ehtii tulla suuria heilahteluja. Isossa kuvassa, syön siis omiin tavoitteisiini nähden riittävän mallikkaasti – ainakin vielä tässä vaiheessa. Muutoksia tehdään jos/kun niille koetaan tarvetta.

Haluan vielä huomauttaa, että nimenomaan minä en halunnut tarkempaa ohjeistusta koskien ruokailujani vaan ainoastaan isossa kuvassa tarkastelua. Yksityiskohtaisemmat analyysit ja ohjeet olisivat siis olleet mahdollisia mutta tässä kohdassa kunnioitettiin täysin asiakkaan (minun) toiveitani. Varmasti, tuota ruokapäiväkirjaa katsoessa siellä olisi myös paljon pieniä, yksityiskohtaisia seikkoja, joita saattaisi tehdä mieli viilata mutta tämäkin erottaa ammattilaisen ja amatöörin toisistaan; Ymmärretään jokaisen yksityiskohtaisia tavoitteita ja tarpeita. Minä kerroin rehellisesti, etten halua, tai aio, alkaa valmistaa lapsilleni ja itselle erikseen ruokia vaan tavallisen kotiruoan tulee riittää; Joskus se on kanaa ja riisiä mutta jonain toisena päivänä makaronilaatikkoa. En varmasti saavuta tällä kisakireää vartaloa mutta se ei ole edes tavoitteena.

Miikku työskentelee PK-seudulla ja tapaa jokaisen asiakkaansa kanssa aina kasvotusten. Hän ei usko massavalmennuksiin eikä siihen, että sama resepti toimii jokaisen asiakkaan kohdalla ja ymmärtää sen, että meillä jokaisella on omanlainen elämäntilanne, toiveet ja tavoitteet. Jos siis sinulla on olemassa tavoite mutta haluaisit ehkä tukea tavoitteesi saavuttamiseksi niin Miikun tavoittaa nopeiten varmaan Facebookin kautta. Lisää ihmisestä tämän kaiken takana taas löytyy hänen omasta blogistaan, jossa on kaikkea niin treenivinkeistä syvällisempiin pohdintoihin. Me aloitimme ruokapäiväkirjan analysoinnilla – saatte seurata mihin saakka mennään.

Kuva lainattu Miikun blogista

Kuva lainattu Miikun blogista

Kaupallinen yhteistyö: al Trainer Miira-Mari Muukkonen*

4 kommenttia

 1. miltsu kirjoitti:

  sulla tulee kyl kamalan pitkä tauko iltaruuan ja aamupalan välille,jos et syö iltapalaa? kamalan niukasti näytät mun silmään syövän,jos vielä imetät? tsemppiä ateriarytmin saamiseen ja projektiin 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Hyvä huomio, tuosta kuvasta jäi itseasiassa vielä illan myöhäisempi iltapala pois 🙂 Kaloreissa puhutaan noin 1700-1800 välimaastosta johon tosiaan saisin lisätä suosiolla vielä päälle sen muutaman satasen. Ja kiitos – tämä etenee sopivan hiljalleen.

 2. Eea kirjoitti:

  Minuakin kiinnostaisi tietää että miten pystyy laihduttamaan juuri tuolla kotiruoalla, ilman ett täytyy tehdä kaksi eri ateriaa perheelle.
  Jään innolla odottamaan 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Ruokavaliosta on tehty (mun mielestä) niin suurta hifistelyä että välillä ihan unohtuu että perusterveellä maalaisjärjellä pärjää pitkälle. Tai näin ainakin uskon minä ja mun tavoitteiden kohdalla myös Miikku. Katsotaan mihin asti päästään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.